Franjo i Hrvoje sudjelovali u natjecanju za najspremnijeg pripadnika oružanih snaga

Foto: PU međimurska

U srijedu, 22. svibnja na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju održano je natjecanje za najspremnijeg pripadnika oružanih snaga Republike Hrvatske, "Prvi za Hrvatsku 2015."

U ovom međunarodnom natjecanju, sudjelovalo je ukupno 154 natjecatelja, od čega i dvije natjecateljice. Uz pripadnike Ministarstva obrane,  u odmjeravanju  snaga sudjelovali su i pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova te NATO snaga iz osam zemalja članica. Natjecatelji su morali proći stazu dugu gotovo 50 kilometara, noseći kompletnu natjecateljsku opremu i naoružanje, ukupne težine 17,6 kilograma. Tijekom natjecanja 24 pripadnika interventne policije iz 13 policijskih uprava i jedan pripadnik specijalne jedinice policije Osijek, prolazili su provjeru vojničkih vještina s ostalim natjecateljima na 13 raspoređenih radnih točaka i to u precizno gađanju iz pištolja i puške, bacanju bombe, snalaženju u prostoru (navigaciji), medicinskoj potpori i evakuaciji, korištenju vučnice i dinamičkog užeta, veslanju kajakom, savladavanju vodene zapreke, repelingu sa stijene, urbanoj borbi, savladavanju pješadijskih prepreka, gađanju iz protuoklopnog  oružja i prelaženju preko kontaminiranog područja.

Kao i prošle godine nagradu za prvo mjesto odnio je stožerni narednik Pero Bertović, kojem je od starta do cilja trebalo ukupno 8 sati 28 minuta. Prvi pristigli pripadnik policijskih snaga bio je 43-godišnji Nikica Lazarević iz Interventne jedinice policije Dubrovnik, koji je na cilj stigao 10 sati i 4 minute nakon početka utrke, čime je zauzeo 13. mjesto u ukupnom poretku.

Međimurski policajci Franjo Dolenec i Hrvoje Novak, pripadnici Interventne jedinice policije zauzeli su mjesta u "zlatnoj sredini" (rangirani između 70. i 80. mjesta).

Ova utrka, do sada najteža i najzahtjevnija, kako dužinom tako i vremenskim uvjetima (padala kiša- blatnjav teren), tražila je od natjecatelja vrlo visoku fizičku i psihofizičku pripremljenost te odrađivanje svih naloženih zadaća pod visokim stupnjem opterećenja. 

Za Franju i Hrvoja ova utrka je bila od neprocjenjivog iskustva te smo izuzetno ponosni na njihov postignuti rezultat.