Održana završna komponenta preventivnog projekta "Zdrav za 5"

Foto:  PU sisačko-moslavačka

Danas, 29. svibnja, na sisačkoj šetnici uz Kupu je u sklopu komponente II. preventivnog Projekta „Zdrav za 5“ održana završna manifestacija s ciljem podizanja razine svijesti o važnosti zaštite i očuvanja okoliša i prirode, mijenjanja stavova i štetnih životnih navika i odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja te usvajanja zdravih stilova života.

U sklopu Projekta, koji već tri godine zajednički provode Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a u organizaciji regionalnih partnera, Policijske uprave sisačko-moslavačke i Upravnog odjela za zaštitu okoliša i prirode Sisačko-moslavačke županije, održana je ova završna manifestacija na kojoj su sudjelovali partneri projekta: Zavod za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije, Javna vatrogasna postrojba Sisak, Javna ustanova za zaštitu prirode Sisačko-moslavačke županije, Auto klub Sisak, Hrvatski centar za razminiranje, Državna uprava za zaštitu i spašavanje – Područni ured Sisak, Hrvatska gorska služba za spašavanje, Ronilački klub Sisak, Kajak i kanu klub Petrinja, Narodna knjižnica i čitaonica "Vlado Gotovac" Sisak, Airsoft klub Petrinja, Eko udruga Izvor, Bodocentar Sisak, Turistička zajednica Grada Siska, DVD Mladost iz Novog Sela, udruga Novi Svijet iz Siska i Gradska tržnica Sisak.

Uz načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke Marka Rašića današnji su program na šetnici svojom nazočnošću podržali i zamjenica župana Sisačko-moslavačke županije Anita Sinjeri-Ibišević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije Inoslav Brkić, zamjenik gradonačelnice Grada Siska Vlado Andučić i gradonačelnik Novske Vlado Klasan.

Učenici Strukovne škole Sisak i djeca Dječjeg vrtića Sisak Novi su prikazali modne revije s vlastitim kreacijama izrađenim od eko kože i prirodnih materijala, dok su učenici Srednje škole Novska predstavom "EKO SABOR" dočarali kako treba brinuti o zaštiti okoliša i prirode.

Za vrijeme održavanja programa kanuisti su na Kupi pokazivali svoje vještine, dok su na promotivnim štandovima učenici osnovnih škola Ivana Kukuljevića iz Siska, Braće Radić iz Martinske Vesi, I. osnovne škole Petrinja, Strukovne škole Sisak, srednjih škola iz Petrinje, Topuskog i Novske prezentirali svoje rukotvorine izrađene od papira, eko-kože i drugih recikliranih materijala. Na štandu s opremom Auto kluba Sisak posjetitelji su mogli isprobati „pijane naočale“, dok su pak zainteresirane, policijski službenici i djelatnici Hrvatskog centra za razminiranje upoznavali s opasnostima  od minsko-eksplozivnih sredstava. Djelatnici, odnosno medicinsko osoblje Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije su demonstrirali pružanje prve pomoći i reanimacije.

Da podsjetimo, komponentom I. ovog preventivnog Projekta, u školskoj godini 2014./2015. je obuhvaćeno 3165 učenika u 50 škola (37 osnovnih škola s 1997 učenika u 83 osma razreda i 13 srednjih škola s 1168 učenika u 65 prvih razreda), a primarni cilj je prevencija ovisnosti te ukazivanje mladima na štetnost alkohola, opojnih droga, kocke i igara na sreću te ih usmjeriti na zdrav život i očuvanje prirode.

Na kraju programa svima nazočnima je odaslana osnovna poruka Projekta:

NE drogi, NE alkoholu, NE igrama na sreću - ŽIVI ZDRAVO, BUDI ZDRAV JER ČIST OKOLIŠ JE ZDRAVA BUDUĆNOST.