VIDEO: Uhićenjem šest osoba spriječena teška kaznena djela

Foto: PU zagrebačka
 
Policijski službenici PU zagrebačke, Sektora kriminalističke policije, Službe općeg kriminaliteta, Interventne jedinice policije u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije te s policijama Srbije, Austrije i Njemačke, uz koordinaciju sa Županijskim državnim odvjetništvom Zagreb i Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, proveli su kriminalističko istraživanje nad šest osoba i to tri državljana R. Srbije, dva državljana BiH i jednim državljaninom Crne Gore (u dobi od 28, 37, 38, 45, 46 i 46 godina) kojim je utvrđeno da su počinili kazneno djelo zločinačkog udruženja iz čl. 328 Kaznenog zakona RH i kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331 Kaznenog zakona RH.
 
Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je jedan od osumnjičenih, državljanin R. Srbije iznajmio stan na području Grada Zagreba u koji su se smjestili ostali osumnjičeni odakle su planirali za sada neutvrđeno teško kazneno djelo, što se da zaključiti iz pripremnih radnji kao i pribavljenih tehničkih sredstava i oružja.
 
Pretragom stanova, garaža i automobila kojima su se koristili osumnjičeni, pronađeno je više komada vatrenog (dugog i kratkog) oružja, dva ranije otuđena osobna automobila marke "Audi A6" koji su trebali poslužiti za počinjenje kaznenog djela i bijeg s mjesta počinjenja, kape s prorezima za oči, kombinezoni nalik na policijske, tzv. ''bljeskalice'', ručne radio-veze, specijalni alat za rezanje i drugi predmeti.
 
Policija je tijekom provođenja ovog kriminalističkog istraživanja koristila policijske ovlasti između ostalog i prikrivene radnje koje se sukladno čl. 80 Zakona o policijskim poslovima i ovlastima koriste u sprječavanju najtežih kaznenih djela. Upravo koristeći ovu policijsku ovlast došlo se do informacija koje su ukazivale da se priprema počinjenje kaznenih djela što je potvrđeno zaplijenjenim predmetima pronađenim prilikom pretraga, a koji su bili namijenjeni počinjenju kaznenih djela. Zahvaljujući prikupljenim informacijama, pravodobnim reakcijama policijskih službenika i primjenom drugih policijskih ovlasti spriječena su pripremana kaznena djela.
 
Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su u zakonskom roku dovedeni pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava dostavljena je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.
 
U suradnji s policijama gore navedenih država nastavit će se daljnje kriminalističko istraživanje nad gore navedenim osobama, u cilju utvrđivanja drugih kaznenih djela koja su eventualno počinili navedeni osumnjičeni u RH, kao i u drugim državama.


Pisane vijesti