Međunarodni tečaj za policijske pregovarače

Zapovjedništvo specijalne policije nastavlja kontinuirano raditi na osposobljavanju svojih djelatnika za izvršavanje najsloženijih zadaća u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Foto: MUP RH

„Masovne talačke situacije - rješavanje talačkih situacija većih grupa ljudi od strane počinitelja kaznenih djela terorizma“ tema 5. Međunarodnog tečaja za policijske pregovarače, koji se u organizaciji Zapovjedništva specijalne policije održavao od 7. do 12. lipnja u Valbandonu.

Uz pregovarače Specijalne policije MUP-a RH iz ATJ Lučkog, SJP Split, Rijeka, Osijek, tečaju su nazočila i po dva pregovarača iz Makedonije, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Slovenije, Austrije i Njemačke.

Ova zahtjevna i složena problematika rješavanja masovnih talačkih situacija razmatrana je kroz razmjenu iskustava prisutnih izaslanstava i kroz trodnevna stručna predavanja eksperata na ovu temu iz Berlina i to zapovjednika jedinice za centralne zadaće Siegfrieda Petera Wulffa, savjetnika za krizne situacije u Berlinu Franka Hermesa i berlinskih pregovarača Andreasa Kehra i Wernera Wolffa.

Kroz navedena predavanja i razmjenu iskustava jasno je istaknuta potreba složene pripreme odgovara na ovakve pojavne oblike terorističkih djela s velikim brojem talaca, potrebe uvezivanja različitih ustrojstvenih jedinica u zajednički rad, uz naglasak na dobru organizaciju i međusobnu komunikaciju.

S obzirom na sigurnosno stanje u svijetu, ova se tema nažalost sama po sebi nameće kao globalna prijetnja i tema koja zahtjeva ozbiljan pristup u pripremi za rješavanje.

Provedbom ovog Tečaja Zapovjedništvo specijalne policije nastavlja kontinuirano raditi na osposobljavanju svojih djelatnika za izvršavanje najsloženijih zadaća u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Za napomenuti je da ove godine pregovarački timovi Specijalne policije obilježavaju 10. obljetnicu svog osnutka i do sada su uspješno riješili preko stotinu kriznih situacija.



Pisane vijesti