Zajednička obuka Specijalne policije MUP-a RH i Specijalne postrojbe vojske SAD-a iz Colorada

Ovo je treća zajednička suradnja između specijalnih postrojbi i razmjena iskustava u borbi protiv terorizma a sudjelovali su predstavnici svih jedinica u sastavu Zapovjedništva specijalne policije. Provodila se snajperska obuka, taktika djelovanja u urbanim sredinama prilikom terorističkih napada na kritičnu infrastrukturu te uvježbavanje koalicijskih snaga za brzi odgovor na moguće prijetnje. Kolege iz SAD-a iznijeli su svoja  

Foto: Zapovjedništvo specijalne policije

Sporazumom između Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu i MUP-a Republike Hrvatske od 8. do 13. lipnja 2015. godine u Rijeci je održana zajednička taktička obuka između Specijalne policije MUP-a RH i Specijalne postrojbe vojske SAD-a iz Colorada.

Ovo je bila treća zajednička suradnja između specijalnih postrojbi i razmjena iskustava u borbi protiv terorizma a sudjelovali su predstavnici svih jedinica u sastavu Zapovjedništva specijalne policije. Provodila se snajperska obuka, taktika djelovanja u urbanim sredinama prilikom terorističkih napada na kritičnu infrastrukturu te uvježbavanje koalicijskih snaga za brzi odgovor na moguće prijetnje. Kolege iz SAD-a iznijeli su svoja iskustva iz borbenih djelovanja prilikom ratovanja u Afganistanu i Iraku, a Specijalna policija prezentirala je svoje SOP za različite krizne situacije a pogotovo situacije uzimanja većeg broja taoca prilikom terorističkih aktivnosti i napada.

Za pripremu i provedbu ove međunarodne obuke bio je zadužen pomoćnik zapovjednika za operativne zadaće u Zapovjedništvu specijalne policije Alenko Ribić koji je osmislio i zapovijedao završnom vježbom koja je provedena po NATO standardima planiranja, rukovođenja te taktičkog djelovanja timova na terenu. Zamišljeni scenarij vježbe bio je ubacivanje terorističke skupine na područje Hrvatske s ciljem izvođenja terorističkog akta te brzi odgovor i neutralizacija terorista od strane Specijalne policije MUP-a i Specijalne postrojbe vojske SAD-a.

Na vježbi su prisustvovali zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Zdravko Janić, načelnica PU Primorsko-goranske Senka Šubat i predstavnik Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu Collin Bucknor.

Specijalna policija pokazala je da je osposobljena i spremna odgovoriti na moguću terorističku prijetnju kako u Hrvatskoj, tako i kao članica ATLAS grupe pomoći bilo kojoj Specijalnoj postrojbi zemalja EU.



Pisane vijesti