„Zlostavljanje na radu“

U organizaciji koja se brine o svojim zaposlenicima istaknuto mjesto treba imati sustavno planiranje i provođenje organizacijskih mjera za sprečavanje psihičkog zlostavljanja i smanjivanje radnog stresa - istaknula je psihologinja Marina Kramarić-Kos.

Foto: PU međimurska

U srijedu, 17. lipnja, u Policijskoj upravi međimurski Marina Kramarić-Kos dipl. psihologinja Odjela za psihološku i zdravstvenu zaštitu na radu Uprave za pravne poslove i ljudske potencijale MUP-a održala je prvu radionicu na temu „Zlostavljanje na radu - Tko je najslabija karika?“. Ovakve radionice planiraju se provoditi u svim policijskim upravama.

Poznato je kako je posao s ljudima izrazito složen i predstavlja značajan izvor stresa. U ovom predavanju pokušala je upozoriti na razlike između organizacijskog stresa i zlostavljanja na radu te ponuditi rješenja za suočavanje s ovim problemom, odnosno kako spriječiti posljedice na individualnoj i kolektivnoj razini. Stanje stresa na radnom mjestu može se definirati kao niz štetnih reakcija za pojedinca, u kojima zahtjevi posla nisu u skladu s njegovim sposobnostima, mogućnostima i potrebama. Sindrom sagorijevanja na poslu jedan je od najnepovoljnijih posljedica dugotrajne izloženosti profesionalnom stresu. Psihičko zlostavljanje nerijetko dovodi do potpune psihičke i tjelesne iscrpljenosti, dok moralno zlostavljanje proizlazi iz poremećenih međusobnih odnosa i manjkave komunikacije među zaposlenicima. Objašnjene su i razlike između incidenta i zlostavljanja na radu. Da bi neko ponašanje bilo zlostavljanje na radu, mora biti učestalo, trajati duže vrijeme te imati namjeru ili cilj (eliminacija s radnog mjesta ili izolacija iz kolektiva).

Ujedno, prezentirane su metode samopomoći i kako je ova problematika regulirana u pozitivnim propisima Republike Hrvatske.

U organizaciji koja se brine o svojim zaposlenicima istaknuto mjesto treba imati sustavno planiranje i provođenje organizacijskih mjera za sprečavanje psihičkog zlostavljanja i smanjivanje radnog stresa“, istaknula je psihologinja Marina Kramarić-Kos.



Pisane vijesti