Obilježena 24. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Glini

Foto:  PU sisačko-moslavačka

Danas, 26. lipnja, u Glini je pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, a u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave sisačko-moslavačke i Grada Gline, obilježena 24. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na području Gline.

Obilježavanju ove obljetnice, uz branitelje i mještane Gline te roditelje poginulog pričuvnog policajca Tomislava Roma, nazočni su bili: izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, njezin savjetnik Ante Deur, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Ivana Posavec Krivec, saborski zastupnici Ivan Šantek i Mladen Novak, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Marko Rašić - načelnik PU sisačko-moslavačke, zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ, izaslanik glavnog ravnatelja policije Zoran Ničeno - pomoćnik načelnika Uprave za granicu Ravnateljstva policije, zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Alen Klabot, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, gradonačelnik Grada Gline Milan Bakšić zajedno s predsjednicom i članovima Gradskog vijeća Grada Gline, zamjenik načelnika PU sisačko-moslavačke s voditeljima službi i načelnicima policijskih postaja, predstavnici Ministarstva obrane, oružanih snaga i Hrvatske vojske, predstavnici pravosuđa, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici svećenstva, medija te građani i građanke Gline.

Obilježavanje ove 24. obljetnice započelo je u jutarnji satima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu poginulog policajca Tomislava Roma u mjestu Gornji Viduševac, u čiju je čast održana i 10. memorijalna utrka. Potom su sva izaslanstva ispred središnjeg križa na Trgu bana Josipa Jelačića u Glini položila vijence i zapalila svijeće u spomen na poginule pripadnike ratne Policijske postaje Glina, ATJ Lučko te sve branitelje. U glinskoj crkvi svetog Ivana Nepomuka je služena Sveta misa za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, a svečani program održan je u Hrvatskom domu u Glini.

U programu su se prigodnim govorima nazočnima obratili savjetnik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, saborska zastupnica Ivana Posavec Krivec, načelnik PU sisačko-moslavačke Marko Rašić, zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić te gradonačelnik Grada Gline Milan Bakšić. Svi su govornici naglasili važnost događaja iz Gline od toga dana 26. lipnja 1991. godine, kada su dobro obučene i naoružane snage pobunjenih Srba, dovedene iz Knina, uz pomoć domaćih Srba napale Policijsku postaju Glina i to samo nekoliko sati nakon što je Sabor Republike Hrvatske donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. Na taj je način napadnuta i mlada hrvatska država, a hrabrost i požrtvovnost kojom su hrvatski policajci branili glinsku postaju puna četiri sata, isticana je u gotovo svakom govoru. Između ostaloga je naglašena i važnost promicanja ovog događaja svim budućim pokoljenjima, da se nikada ne bi zaboravilo kako se teško stvarala Hrvatska i kolika je bila cijena hrvatske slobode. Tijekom borbe za glinsku policijsku postaju je smrtno stradao pričuvni policajac Tomislav Rom, koji je tada imao 21 godinu te je prvi hrvatski branitelj koji je poginuo nakon proglašenja Deklaracije o samostalnosti i suverenosti RH.

Program je izvođenjem prigodnih pjesama hrvatskih pisaca upotpunila akademska umjetnica Antonia Šašo te članovi Kulturno umjetničke udruge „Viduševac“ izvođenjem domoljubnih pjesama.