Strani policajci stigli na hrvatsku obalu

Foto: PU zadarska
 
U policijskim upravama primorsko-goranskoj, splitsko-dalmatinskoj, šibensko-kninskoj i zadarskoj danas su povodom početka projekta "Sigurna turistička sezona" održane konferencije za medije na kojima su predstavljeni strani policijski službenici koji će unutar sljedeća dva mjeseca dio vremena provesti u Hrvatskoj.
 
U sklopu ove međunarodne suradnje policije započete 2006. godine policajci iz raznih europskih država bit će na usluzi svojim sugrađanima koji će ovo ljeto provesti u Hrvatskoj. Hrvatskim kolegama u PU primorsko-goranskoj pomagat će policijski službenici iz Rumunjske, Slovačke i Srbije. Na području PU splitsko-dalmatinske patrolirat će policajci iz Bosne i Hercegovine, Češke, Italije, Njemačke, Poljske i Slovačke. Češki i makedonski kolege boravit će na području PU šibensko-kninske, a mađarski i poljski policijski službenici na području PU zadarske.
 
Strani kolege policajci doprinijet će većem osjećaju sigurnosti inozemnih gostiju i omogućiti bolju suradnju pri rješavanju kaznenih djela. Bez oružja, ali u odorama svoje policije radit će u skladu s nalozima nadležnih rukovoditelja u policijskim postajama. U zajedničkom radu s hrvatskom policijom pomoći će u ostvarenju učinkovite komunikacije sa stranim turistima, i time razrješavanju mogućih konfliktnih situacija. Za vrijeme rada neće primjenjivati policijske ovlasti niti poduzimati bilo kakve policije mjere, već će pomagati u prevenciji kažnjivih radnji, poboljšanju sigurnosti prometa, ali i pomagati stranim gostima pružajući im servisne informacije.
 
Početne aktivnosti "Sigurne turističke sezone" mogu se pročitati u Korisnim linkovima.


Pisane vijesti