Uspješni završetak dvogodišnjih međunarodnih kaznenih istraga

Koordinirano postupanje policija više zemalja rezultiralo je razbijanjem narko lanca, privođenjem počinitelja te zapljenama heroina i kokaina čija se cijan procjenjuje na više od

Foto: www.policija.si

Na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak, 6. srpnja u Ljubljani, predstavljeni su rezultati uspješno završene dugotrajne i sveobuhvatne međunarodne istrage i nekoliko istovremenih međusobno povezanih kaznenih istraga protiv triju međusobno povezanih zločinačkih organizacija radi kaznenih djela.

U ovom međunarodnim kriminalističkim istraživanjima sudjelovala je Služba za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Rijeka, u suradnji s nadležnim ministarstvima unutarnjih poslova Republike Austrije i Slovenije te policijama Nizozemske, Brazila i drugih zemalja.

Koordinirano postupanje policija rezultiralo je razbijanjem narko lanca u navedenim zemljama, privođenjem počinitelja te zapljenama heroina i kokaina. Ukupno je u kriminalističkima akcijama u više država zaplijenjeno 30 komada oružja, 1,1 tona heroina, 165 kilograma kokaina, tona konoplje, velike količine kemikalija koje se koriste u preradi heroina, 80.000 cigareta, a ukupni ilegalni prihod procjenjuje se na više milijuna eura. U Hrvatskoj je zaplijenjeno sveukupno 6.136,8 grama heroina visoke čistoće, čija se vrijednost u eventualnoj uličnoj preprodaji procjenjuje na nešto manje od dva milijuna kuna. Na području Slovenije je uhićeno osam osoba, a na području Austrije tri. Hrvatska policija privela je tri osobe kod kojih je provedenim pretragama pronađen veći broj telefona, SIM kartica, prijenosnih računala i slično. Nakon provođenja kriminalističkog istraživanja dvije osobe puštene su na slobodu, dok je jedna privedena pritvorskom nadzorniku u Zagrebu te su joj pravosudna tijela odredila istražni zatvor.

Na konferenciji za medije u Ljubljani sudjelovao je i voditelj Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Rijeka Božo Barbarić koji je rekao kako je uspjeh ove akcije rezultat jako dobre razmjene podataka između hrvatskih i slovenskih policijskih službenika. „Prioriteti u hrvatskom dijelu istrage koji je vođen pod kodnim imenom Opera bili su identificiranje i uhićenje osobe od strane izvora heroina preko kojeg se roba prebacivala na područje Republike Slovenije, sudjelovanje u istrazi vezano za međunarodno krijumčarenje kokaina iz južne Amerike u Europu te utvrđivanje identiteta osoba i uhićenje niže rangiranih dilera kokaina koji su uzimali količine od 100 grama u Republici Sloveniji i distribuirali ih na području Rijeke i Istre“, pojasnio je Barbarić.

Opširnije o čitavoj akciji možete pročitati ovdje.



Pisane vijesti