Nogometna utakmica Dinamo - Hajduk

Nogometna utakmica koja će se odigrati 12. srpnja s početkom u 19 sati procijenjena je kao utakmica visokog sigurnosnog rizika te će veći broj policijskih službenika iz PU zagrebačke i drugih policijskih uprava biti angažiran na policijskom osiguranju. S obzirom na to da se očekuje veći broj posjetitelja i navijača te organiziranih navijačkih skupina, a temeljem iskustava vezanih za problematiku navijača, policija će u kontinuitetu poduzimati niz mjera i radnji sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, Zakonu o javnom okupljanju, Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, Zakonu o sigurnosti prometa na cestama i drugim propisima kako bi ova utakmica protekla u najboljem redu sa sigurnosnog aspekta.

Foto: Ilustracija
 
Nogometna utakmica koja će se odigrati 12. srpnja s početkom u 19 sati procijenjena je kao utakmica visokog sigurnosnog rizika te će veći broj policijskih službenika iz PU zagrebačke i drugih policijskih uprava biti angažiran na policijskom osiguranju. S obzirom na to da se očekuje veći broj posjetitelja i navijača te organiziranih navijačkih skupina, a temeljem iskustava vezanih za problematiku navijača, policija će u kontinuitetu poduzimati niz mjera i radnji sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, Zakonu o javnom okupljanju, Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, Zakonu o sigurnosti prometa na cestama i drugim propisima kako bi ova utakmica protekla u najboljem redu sa sigurnosnog aspekta.
 
Ulazi za gledatelje se otvaraju u 17 sati te apeliramo da se čim ranije dođe na stadion zbog opsežnih mjera sigurnosti koje će se poduzimati s ciljem sprječavanja unošenja zabranjenih predmeta i sredstava na prostor stadiona. Unošenje i postavljanje navijačkih transparenata i koreografije (transparenti, zastave, bubnjevi i slično) sukladno preporuci policije i odluci organizatora bit će dozvoljeno od 16.30 do 17 sati.
 
S obzirom da se očekuje dolazak većeg broja gostujućih navijača, a poglavito organiziranim prijevozom autobusima, preporuka je da se dođe do naplatnih kućica Lučko autoceste Zagreb-Split do 16 sati, odnosno da se na parkiralište Borongaj u južnoj zoni stadiona Maksimir dođe do 17 sati. Gostujućim navijačima koji ne dođu do tog vremena ne možemo jamčiti da će ući do početka utakmice na tribinu stadiona Maksimir.
 
Na kolnom ulazu od "Kipa sportaša" i prostoru u zoni raskrižja Ulice Svetice i Maksimirske sve do zapadnog raskrižja zapadnog parkirališta stadiona u vremenu od 6 do 22 sata, a na prostoru poligona autoškole kod okretišta Borongaj, Hitrecovoj ulici i prostoru južnog ulaza na stadion Maksimir od 14 do 22 sata, temeljem Prethodne suglasnosti nadležnog tijela Grada Zagreba bit će zabranjeno zaustavljanje i parkiranje.
 
Temeljem Prethodne suglasnosti nadležnog tijela Grada Zagreba i sukladno prosudbi policije zabraniti će se promet Maksimirskom od Kvaternikovog trga do Mandlove, Ulicom Svetice od Maksimirske do Branimirove, Budakovom ulicom, Kennedyevim trgom, Zvonimirovom ulicom od Heinzelove do Harambašićeve u vremenu od 15 do 22 sata.
 
Upozoravamo građane da u zonu stadiona te ostale prostore ne donose pirotehnička sredstva, sredstva pogodna za napad i ozljeđivanje, transparente i znakovlje neprimjerenog sadržaja te alkoholna pića, a bezalkoholna pića da ne nose u staklenim bocama jer će se u protivnom protiv prekršitelja poduzeti zakonom raspoložive mjere i radnje. Na stadion se neće moći unositi kišobrani, upaljači, plastične boce i drugi tvrdi predmeti te torbe i ruksaci.
 
Upozoravamo sve posjetitelje da u bližoj zoni stadiona Maksimir ne parkiraju vozila na prostorima koji nisu predviđeni za parkiranje niti na obližnjim prometnicama kako ne bi dolazilo do zastoja prometa. S obzirom na ograničen broj parkirnih mjesta u zoni stadiona Maksimir, preporučujemo dolazak javnim gradskim prijevozom.
 

Mjere i radnje koje će poduzimati policija

Sukladno ovlastima iz Zakona o policijskim poslovima i ovlastima policija će snimati i fotografirati na prostoru stadiona te ostalih javnih mjesta gdje će se okupljati navijači i poduzimati pojačane mjere osiguranje u zonama stadiona Maksimir te na širem gradskom području. Pojačano će se nadzirati, upravljati i preusmjeravati promet na prilaznim pravcima stadiona Maksimir.
 
Također, policijski službenici će poduzeti potrebne mjere u cilju uočavanja i procesuiranja osoba koje preprodaju ulaznice ili iste stavljaju u opticaj na nedozvoljeni način.
Apeliramo na građane da poštuju smjernice, upozorenja i zapovjedi policijskih službenikai drugih službenih osoba (zaštitari, redari), kako u dijelu upravljanja prometom, tako i u dijelu sigurnosnih mjera kako bi ovaj događaj protekao u redu i bez izgreda.
Pozivamo sve građane, posjetitelje i navijače da se prije utakmice, na samom stadionu za vrijeme odigravanja utakmice i nakon utakmice ponašaju fer, korektno i sportski kako bi ova utakmica prošla u primjernom ozračju vrhunskog sportskog događaja.


Pisane vijesti