Osumnjičen za prijevare i krivotvorenje isprava

Foto: Ilustracija
 
Policijski službenici Sektora kriminalističke policije Službe općeg kriminaliteta proveli su temeljem zahtjeva Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu kriminalističko istraživanje nad 53-godišnjakom zbog osnova sumnje da je počinio više kaznenih djela prijevara, pokušaja prijevara i krivotvorenja isprava na štetu više pravnih osoba te jedinica lokalne uprave i samouprave.
 
Sumnja se da je 53-godišnjak na svom osobnom računalu u više primjeraka izradio dopis, odnosno zamolbu za donaciju za navodno liječenje, operaciju 16-godišnjakinje izvan Hrvatske, sa službenim zaglavljem i pečatom državne institucije te brojem tekućeg računa kojime se koristio. Dosadašnjim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je od početka lipnja obilazio pravne osobe te jedinice lokalne uprave i samouprave na području Hrvatske, gdje se čelnicima predstavljao kao zaposlenik državne institucije, uručivao im prethodno izrađeni krivotvoreni dopis, odnosno zamolbu za donaciju te ih time dovodio u zabludu. Donacije su se kretale od tisuću do 10 tisuća kuna. Tijekom kriminalističkog istraživanja, a temeljem naloga Županijskog suda u Zagrebu, u pretragama doma i vozila pronađeno je više krivotvorenih dopisa, kao i računalo za koje se sumnja da je korišteno pri izradi dopisa.
 
Po dovršetku kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičenog predali pritvorskom nadzorniku, a Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnijeli kaznenu prijavu zbog osnova sumnje da je počinio više kaznenih djela prijevara, pokušaja prijevara i krivotvorenja isprava.


Pisane vijesti