Orahovica: "Feragosto Jam 8" - Izvješće

U vremenu od 5. do 9. kolovoza, na turističkom izletištu „Orah“ na otvorenom prostoru Orahovačkog jezera, u organizaciji Udruge „K.L.U.B. dostava zvuka“ iz Orahovice, održan je popularni „Feragosto Jam 8“ na kojemu se okupilo oko 13.500 posjetitelja

U vremenu od 5. do 9. kolovoza, na turističkom izletištu „Orah“ na otvorenom prostoru Orahovačkog jezera, u organizaciji Udruge „K.L.U.B. dostava zvuka“ iz Orahovice, održan je popularni „Feragosto Jam 8“ na kojemu se okupilo oko 13.500 posjetitelja.

 Kako je u samoj najavi održavanja ovog glazbenog festivala bilo poznato da će na njemu sudjelovati brojni glazbeni sastavi koji imaju svoje poklonike i izvan granice Republike Hrvatske, tako se i očekivao znatan broj posjetitelja, koji su počeli pristizati u Orahovicu i nekoliko dana prije održavanja ovog glazbenog festivala.

 Poučeni prijašnjim iskustvima, policija je bila spremna na činjenicu da će nekoliko tisuća građana mlađe populacije, koja se dolazi proveseliti uz glazbu omiljenih bendova, donositi sa sobom stvari koje su protuzakonite i da će činiti razne prekršaje, što je bilo i ovoga puta, kada je kod pojedinih posjetitelja festivala prilikom dolaska, pronađena droga raznih vrsta. 

Shodno Planu mjera i radnji s ciljem suzbijanja kriminaliteta droga na navedenom događaju, policijski službenici Službe kriminalističke policije, PP Slatina, PP Orahovica, IJP Virovitica, te vodiča psa za detekciju droga PU osječko-baranjske, u dane održavanja glazbenog festivala „Feragosto Jam 8“, kod građana su zatekli  slijedeće: 

  • jedan joint- mješavine duhana i marihuane,
  • 28,3 grama marihuane – dvanaest zapljena,
  •  jedna tablete droge Extazy sa znakom „Mazda“,
  • 4,7 grama droge amfetamin, tzv. „SPEED“- jedna zapljena,
  • 2,8 gr droge hašiš- 2 zapljene,
  • 45 tableta „Normabel“- 3 zapljene,
  • 25,5 gr halucinogenih gljiva-jedna zapljena,
  • 2 drobilice marihuane-dvije zapljene. 

Protiv jedne osobe slijedi podnošenje kaznene prijave ODO u Virovitici zbog počinjenog kaznenog djela iz čl. 190 st. 2 KZ-a, protiv dvanaest osoba slijedi podnošenje Optužnog prijedloga Prekršajnom sudu u Virovitici, Stalna služba u Slatini, zbog počinjenih prekršaja iz čl. 3 ZOSZD, dok je dvjema osobama uručen obvezni prekršajni nalog i naplaćena novčana kazna u iznosima od po 2500 i 3666 kuna. 

 Također, policijski službenici su prilikom obnašanja službe uočili i sankcionirali veliki broj prekršaja i to:

 UKUPNO: - 12 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola,

                  -  1 prekršaj vožnje prije stjecanja prava na upravljanje,

                  -  1 prekršaj vožnje u nedozvoljenom ili zabranjenom smjeru,

                  -  4 prekršaja neimanja vozačke dozvole kod sebe,

                  -  4 prekršaja nepoštivanja prometnog znaka,

                  -  2 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,

                  -  1 prekršaj prekoračenja dozvoljene brzine kretanja,

                  -  1 prekršaj nenošenja osobne iskaznice  

  Podnesena su 3 optužna prijedloga za prekršaje iz čl.: 216 st.3,   199 st.8 x2,  5 izvješća o počinjenom prekršaju iz čl. 199 st.6 i 229 st.5, 199 st.7 i 229 st.5, 199 st.5 i 229 st.5, 12 st.4 x2 ( ukupno 8 prekršaja ), 7 obveznih prekršajnih naloga: 6 x 199 st.6, 49 st.4 ( ukupno 7 prekršaja), 4 pisana upozorenja: čl. 12 st.4, 163 st.8, 229 st.5 ZSPC-a i čl. 16 st.1 Zakona o osobnoj iskaznici ( ukupno 4 prekršaja) i  3 novčane kazne: čl. 54 st.1, 12 st.8, 163 st. 8