MUP, DORH i AIN potpisali protokol za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu

Foto: Ilustracija

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, Ravnateljstvo policije i Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, uvažavajući dosadašnju dobru suradnju i načine postupanja, a u cilju unaprjeđenja te suradnje, kao i u cilju unaprjeđenja zajedničkog rada i međusobne pomoći u istraživanju zrakoplovnih, pomorskih i željezničkih nesreća, potpisali su u Zagrebu, 22. srpnja 2015. godine, Protokol o postupanju državnih odvjetnika, policije i istražitelja Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu u provođenju izvida i prikupljanju dokaza kod kaznenih djela vezanih uz nesreće u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.

Potpisnici Protokola su Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dinko Cvitan, Glavni ravnatelj policije Vlado Dominić i Ravnateljica Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu Anita Koprivnjak.

Protokolom se uređuje zajednički rad triju strana u provođenju očevida i izvida zrakoplovnih, pomorskih ili željezničkih nesreća te suradnja i pristup dokazima za vrijeme provođenja dokaznih radnji i izvida od strane policije ili državnog odvjetnika i sigurnosne istrage koju provode istražitelji Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.

Navedeni Protokol sklopljen je sukladno pozitivnim pravnim propisima Republike Hrvatske, kao i sukladno europskim propisima kojima se uređuje područje istraga zrakoplovnih, pomorskih i željezničkih nesreća, te se počinje primjenjivati 15. kolovoza 2015. godine.



Pisane vijesti