Prezentirani rezultati rada policije iz domene kriminaliteta droga

Foto: PU karlovačka

Danas je u Policijskoj upravi karlovačkoj održana konferencija za medije na kojoj su prezentirani rezultati rada policije iz domene kriminaliteta droga. Konkretno su prezentirana tri odvojena slučaja koja su zabilježena tijekom mjeseca kolovoza na području policijske uprave i to aktivnosti policije po liniji kriminaliteta droga na festivalu psihodelične glazbe Momento Demento koji je održan od 19. do 24. kolovoza na području Primišlja, slučaj zapljene veće količine kokaina i slučaj pronalaska sadnica biljke indijske konoplje u mjestu Sjeničak. 

Aktivnosti policije i same događaje medijima je prezentirao voditelj Odjela kriminaliteta droga Vlatko Cegur, te istaknuo da poučeni iskustvima iz prošle godine vezanim za održavanje festivala psihodelične glazbe Momento Demento, policija je na vrijeme započela pripreme za navedeni festival, a koje je između ostalog obuhvaćalo i suradnju s organizatorom, redarskom službom ali i samim redarima. Tom prilikom dogovorena je zajednička suradnja koja je na kraju dala i povoljne rezultate. 

Važno je napomenuti da tijekom održavanja festivala nije evidentirano niti jedno narušavanje javnog reda i mira, a za razliku od prošle godine nije bilo smrtno stradalih niti nestalih osoba. 

Što se tiče rezultata po pitanju zlouporabe droga evidentirane su: ukupno 23 osobe koje su što prekršajno, što kazneno odgovorne. Od toga 20 osoba su bili strani, a tri osobe su bile hrvatski državljani. Podnesene su tri kaznene prijave i tri optužna prijedloga, te je putem 20 prekršajnih naloga naplaćeno više od 54.000 kuna. Od osumnjičenika je oduzeto: 99,5 grama MDMA, 117,5 grama hašiša, 42,2 grama amfetamina, 678 komada ecstasya, 27,9 grama ketamina, 161 komad LSD-a, 25,5 grama cannabis marihuane, 21,4 psilocyba gljive, 2,8 grama changa, te novac za koji se sumnja da potječe iz kaznenih djela. 

Drugi odvojeni događaj odnosi za na zapljenu kokaina. Naime 16. kolovoza policijski službenici kriminaliteta droga PU karlovačke na autocesti A1 u smjeru juga, kod odmorišta Draganić, upotrebom svjetlosnih i zvučnih signala dali su naredbu vozaču slovenskih registracijskih oznaka da se zaustavi. Tom prilikom vozač nije postupio po danoj naredbi već je povećavajući brzinu nastavio vožnju u pravcu Karlovca, te je na izlazu Karlovac zbog velike brzine izgubio nadzor nad vozilom i sletio van kolnika, odnosno prouzročio prometnu nesreću u kojoj je vozač lakše ozlijeđen. Vozač je iskočio iz vozila i pokušao pobjeći, ali su ga uz uporabu sredstava prisile u tome spriječili policijski službenici Odjela kriminaliteta droga, te ga uhitili. 

Temeljem naloga Županijskog suda u Karlovcu izvršena je pretraga vozila te je pronađeno 1180 grama droge kokain i novčani iznos u protuvrijednosti većoj od 50.000 kuna, a za koji novac se sumnja da potiče iz počinjenja kaznenog djela. 

Utvrđeno je da je vozač slovenski državljanin star 54 godine, te je zbog sumnje da je počinio kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama 17. kolovoza predan pritvorskom nadzorniku. Nakon ispitivanja na Državnom odvjetništvu i Županijskom sudu, osumnjičenom je rješenjem suca istrage određen istražni zatvor. 

Vrijednost oduzete droge procjenjuje se na više od 500.000 kuna, a dodatkom određenih punila vrijednost droge na crnom tržištu mogla bi postići vrijednost i preko milion kuna. 

Treći događaj zapljene sadnica biljke indijske konoplje zabilježen je jučer 26. kolovoza. Naime, policijski službenici Odjela kriminaliteta droga PU karlovačke, temeljem određenih operativnih saznanja izvršili su pregled područja u mjestu Sjeničak. Tom prilikom u dvorištu obiteljske kuće uočene su sadnice biljke indijske konoplje, te je na mjestu događaja proveden očevid. Daljnjim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 66-godišnji hrvatski državljanin osumnjičen da je posadio i u teglama uzgajao osam stabljika biljke indijske konoplje visine od 80 do 120 centimetara. 

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, protiv 66-godišnjeg osumnjičenika nadležnom državnom odvjetništvu bit će podnesena kaznena prijava