Zajednička akcija policije i Udruge Roda

Foto: plakat Udruge Roda
Jučer u sklopu akcije Djeca, prijatelji u prometu!, policija u Vojniću provela je pojačan nadzor prometa na cestama u zoni Osnovne škole Vojnić i Dječjeg vrtića Vojnić, sa ciljem nadzora poštivanja prednosti prolaska pješacima, ponašanja pješaka u prometu, korištenja pojasa i prijevoza djece u vozilima. Nadzor prijevoza djece u vozilima, proveden je u suradnji s Udrugom Roda, odnosno g. Andreom Grkovski-Zimet. Cilj ove suradnje je bio podići svijest o važnosti korištenja dječjih autosjedalica i pružiti roditeljima relevantne i pravilne informacije o njihovom pravilnom korištenju. Putem pregleda autosjedalica, roditelji i drugi vozači dobili su konkretne savjete i pomoć u postavljanju autosjedalica i pravilnom vezanju njihove djece. Ovaj dio akcije bio je isključivo preventivnog karaktera. Svim vozačima koji su zatečeni u prekršaju izdano je pisano upozorenje, a vozačima koji su poštivali zakonske odredbe uručen je prigodni poklon (kemijska olovka s grbom policije i natpisom Nacionalni program sigurnosti prometa na cestama). Gospođa Andrea je svim vozačima koji su prevozili djecu, ali i roditeljima, bakama i djedovima koji su djecu vodili pješice uručila knjižicu Autosjedalica uvijek i bez iznimke s uputama i savjetima za pravilan prijevoz djece u vozilu i odabir i korištenje autosjedalica.

Tijekom provođenja akcije, izvršen je nadzor 43 vozila i vozača i jednog pješaka. U 13 vozila prevozila su se djeca. Sedam vozača pisano je upozoreno zbog nepropisnog prijevoza djece. Jedno dijete mlađe od 12 godina zatečeno je da se prevozi na prednjem sjedalu, dvoje djece do pet godina starosti zatečeno je da se prevoze bez posebne sigurnosne sjedalice (autosjedalice), dok je četvero djece starije od pet i mlađe od 12 godina zatečeno, da se prevoze na zadnjem sjedalu bez korištenja pojasa i posebnog postolja prilagođenog njihovoj visini.
Kao jednu zanimljivost, možemo istaknuti da je jedna majka na zadnjem sjedalu prevozila četvero djece, od kojih su troje bili do šest godina starosti, a jedno par mjeseci starosti i to polegnuto na zadnjem sjedištu. U automobilu uopće nije bilo autosjedalica ili posebnih postolja.

Od ostalih prekršaja, pet vozača kažnjeno je zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa, a jedan vozač zbog isteka vozačke dozvole. Jedan pješak kažnjen je zbog nepropisnog prelaženja preko ceste. Nad devet vozača je provedeno ispitivanje prisutnosti alkohola i kod nijednog nije utvrđena prisutnost alkohola.