Obavijest građanima: Pravovremeno preuzimanje izrađenih osobnih iskaznica

Foto:  Ilustracija 

Člankom 14. stavkom 5. Zakona o osobnoj iskaznici (NN 62/15), u skladu s kojim se od 8. lipnja izdaju osobne iskaznice, propisano je da je osoba dužna preuzeti izrađenu osobnu iskaznicu u roku od 90 dana od dana proteka roka za izdavanje osobne iskaznice (u redovnom postupku protekom 120 dana, u ubrzanom postupku protekom 100 dana, a u žurnom postupku protekom 93 dana od dana podnošenja zahtjeva). 

Ukoliko osobe ne preuzme izdanu osobnu iskaznicu i podatke za aktivaciju elektroničkog dijela osobne iskaznice te registraciju na korisnički portal u roku od 90 dana od dana proteka rokova u kojima je policijska uprava, odnosno policijska postaja bila dužna izdati osobnu iskaznicu, osobna iskaznica i podaci za aktivaciju elektroničkog dijela osobne iskaznice te registraciju na korisnički portal biti će poništeni te će osoba nakon toga morati ponovno podnositi zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice.
 
Stoga pozivamo građane da pravovremeno preuzimaju izrađene osobne iskaznice kako se nakon poništenja nepravodobno preuzetih osobnih iskaznica ne bi izlagali dodatnim troškovima zbog potrebe ponovnog podnošenja zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice.