Na prijevaru ostvarivali naknade

Osumnjičena je Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje nanijela materijalnu štetu u iznosu od preko 57 tisuća kuna, a osumnjičeni gotovo 33 tisuće kuna. Također je utvrđeno da je osumnjičena 43-godišnjakinji od početka 2010. g. do početka kolovoza 2014. g. za sebe i članove svoje obitelji ostvarila zdravstvenu zaštitu, oštetivši Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje za iznos  

Foto: ilustracija

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Službe kriminalističke policije PU dubrovačko-neretvanske dvoje hrvatskih državljana s prebivalištem u Bosni i Hercegovini, 43-godišnjakinja i 50-godišnjak se sumnjiče za kazneno djelo prijevare. Naime, sumnjiči ih se da su, koristeći činjenicu fiktivno prijavljenog prebivališta u Metkoviću, od početka 2009. godine Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje podnosili zahtjeve za dječji doplatak koji im je isplaćen. Time je osumnjičena spomenutom zavodu nanijela materijalnu štetu u iznosu od preko 57 tisuća kuna, a osumnjičeni gotovo 33 tisuće kuna. Također je utvrđeno da je osumnjičena 43-godišnjakinji od početka 2010. g. do početka kolovoza 2014. g. za sebe i članove svoje obitelji ostvarila zdravstvenu zaštitu, oštetivši Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje za iznos od gotovo 20 tisuća kuna. Policija je protiv osumnjičenih podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.  

U drugom slučaju, policijski službenici PU sisačko-moslovačke proveli su kriminalističko istraživanje nad 26-godišnjakinjom zbog sumnje da je počinila kazneno djelo prijevare. Istraživanjem je utvrđeno da je kao zaposlenica zdravstvene ustanove u Popovači, od travnja 2011. do kolovoza 2015. godine, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe, u izjavi o  putovanju lažno prikazala činjenice za ostvarivanje putnih troškova na relaciji od mjesta stanovanja do mjesta rada, iako je stanovala u mjestu gdje i radi. Na temelju lažnog prikaza isplaćivana joj je mjesečna naknada za putne troškove, čime je oštetila državni proračun za više od 64 tisuće kuna. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičene je Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku podnesena kaznena prijava zbog prijevare.



Pisane vijesti