Održana Europska konvencija šefova policija

U sjedištu Europola u Den Haagu 23. i 24. rujna održala se Europska konvencija šefova policija (EPCC) na kojoj je, uz izaslanstva ostalih 27 članica EU, sudjelovalo i izaslanstvo Ravnateljstva policije: glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić, Dalibor Jurić iz Službe za međunarodne za europske i međunarodne poslove i prevođenje te hrvatski časnik za vezu u Europolu, Blaž Mamuza.

Foto: MUP
 
U sjedištu Europola u Den Haagu 23. i 24. rujna održala se Europska konvencija šefova policija (EPCC) na kojoj su, uz izaslanstva ostalih 27 članica EU, u ime Ravnateljstva policije sudjelovali glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić, Dalibor Jurić iz Službe za međunarodne za europske i međunarodne poslove i prevođenje te hrvatski časnik za vezu u Europolu, Blaž Mamuza.
 
Tijekom dvodnevne konvencije raspravljalo se o novoj strategiji Europola za razdoblje od 2016. do 2020. godine. Jednako tako prezentirana su i usvojena završna izvješća na temu "Djelovanje policije u borbi protiv terorizma u našim zajednicama", "Zaštita ranjivih zajednica od terorističke prijetnje" i "Djelovanje policije u borbi protiv terorizma online".
 
Prvoga dana susreta u Den Haagu je održan i Sastanak šefova policija Salzburškog foruma s glavnom temom nezakonitih migracija i migracijske krize. Tijekom sastanka prezentirane su aktivnosti poduzete u ovom području od posljednjeg sastanka održanog 30. srpnja ove godine u Sofiji, kao i mjere koje se planiraju poduzeti. Na strateškoj razini predstavljena je revidirana verzija Koncepta – Savezništvo protiv nezakonitih migracija u srednjoj i jugoistočnoj Europi, dokument kojim se želi definirati zajedničko stajalište vezano uz ovo važno i aktualno područje.
 
Na marginama konvencije glavni ravnatelje policije Vlado Dominić sastao se s litvanskim glavnim policijskim povjerenikom Linasom Pernavasom te mu uručio pismo zahvale za suradnju u sklopu provođenja twining light projekta "Priprema za implementaciju i korištenje Schengenskog informacijskog sustava SIS/S.I.Re.N.E. i Europskog uhidbenog naloga EUN". Jednako tako, održani su i bilateralni sastanci s čelnicima austrijske, makedonske i slovenske policije.


Pisane vijesti