Nepovoljnije stanje sigurnosti u cestovnom prometu

Foto: ilustracija

Na području Policijske uprave karlovačke u prvih devet mjeseci ove godine evidentirano je ukupno 816 prometnih nesreća, od kojih je 17 bilo s smrtno stradalim osobama, 264 s ozlijeđenim osobama i 535 nesreća s materijalnom štetom.

U ovim prometnim nesrećama nastradalo je ukupno 395 osoba i to smrtno 18 osoba, teško su ozlijeđene 82 osobe, dok je 295 osoba lako ozlijeđeno

Prema prethodnoj okolnosti (uzroku) u navedenim nesrećama dominiraju: 

  • nepropisna ili neprilagođena brzina (u 211 prometnih nesreća) ili 25,8% u ukupnom broju prometnih nesreća i
  • nepoštivanje prednosti prolaska (u 88 prometnih nesreća) ili 10,8% u ukupnom broju prometnih nesreća.

Uspoređujući evidentirane podatke s istim periodom prošle 2014. godine, evidentno je povećanje broja smrtno stradalih i lako ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama, dok je broj teško ozlijeđenih osoba smanjen. Tako je u prvih devet mjeseci 2014. godine smrtno stradalo 14 osoba, lako je ozlijeđeno 268 osoba, a teško 83 osobe.

Vozače i sve druge sudionike u prometu na području karlovačke županije, ovim putem upućujemo na povećanu pozornost pri kretanju cestovnim površinama, kao i dosljedno poštivanje prometnih propisa i pravila, a posebice zadanih ograničenja brzine kretanja.

Dodatnu pozornost na cestama potrebno je obratiti pri nailasku na nezaštićene sudionike u prometu, posebno pješake i vozače bicikla, kao i svu djecu i osobe starije dobi, kad ih se primijeti, neposredno uz i na kolniku. 

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke dodatne napore će usmjeriti u sustavni nadzor cestovnog prometa, te poštivanja prometnih propisa sudionika u prometu, a u cilju zaustavljanja nepovoljnog trenda stanja sigurnosti na cestama karlovačke županije.