Stručnjaci Forenzičnog centra Crne Gore u studijskom posjetu Centru "Ivan Vučetić"

Centar "Ivan Vučetić" kao forenzična ustanova u svakodnevnom radu koristi suvremenu tehnologiju i veliki broj različitih metoda za forenzičnu obradu materijalnoga traga i njegovo pretvaranje u materijalni dokaz, dok istodobno nesebično pomaže i drugim forenzičnim centrima, osobito onim u jugoistočnoj Europi. Stručnjake Forenzičnog centra Crne Gore primio je načelnik Centra Gordan Mršić te im je predstavio djelokrug rada i opseg poslova, dok su u edukaciji sudjelovali i vještaci Službe za traseološka vještačenja  

Foto: MUP
 
Stručnjaci Forenzičnog centra Crne Gore boravili su od 28. rujna do 2. listopada u studijskom posjetu Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" kako bi stekli iskustva u primjeni najmodernijih metoda za ispitivanje tragova pucanja iz vatrenog oružja. Za provedbu ovog studijskog posjeta korišten je instrument tehničke pomoći zemljama pristupnicama EU "TAIEX" s ciljem razmjene znanstveno-stručnih znanja i vještina akreditiranih i međunarodno priznatih ustanova.
 
Vodeću ulogu Centra "Ivan Vučetić" u regiji potvrđuje status akreditiranog laboratorija prema međunarodnoj Normi za ispitne laboratorije, ISO 17025, a u svom opsegu akreditacije posjeduje više od 60 ispitnih metoda iz svih područja forenzike.
 
Isto tako, Centar "Ivan Vučetić" punopravni je član Europske mreže forenzičnih znanstvenih instituta (ENFSI- Eureopan Network of Forensic Science Institutes), krovne organizacije nacionalnih forenzičnih instituta Europe, koja obuhvaća ukupno 64 laboratorija iz cijele Europe, što potvrđuje visoku profesionalnu razinu rada u Centru. Takvo pozicioniranje Centra unutar europske organizacije omogućilo je razmjenu podataka, iskustava i metoda rada putem međunarodne pravne pomoći, ali i instrumenta tehničke pomoći zemljama pristupnicama EU "TAIEX".
 
Centar "Ivan Vučetić" kao forenzična ustanova u svakodnevnom radu koristi suvremenu tehnologiju i veliki broj različitih metoda za forenzičnu obradu materijalnoga traga i njegovo pretvaranje u materijalni dokaz, dok istodobno nesebično pomaže i drugim forenzičnim centrima, osobito onim u jugoistočnoj Europi.
 
Stručnjake Forenzičnog centra Crne Gore primio je načelnik Centra Gordan Mršić te im je predstavio djelokrug rada i opseg poslova, dok su u edukaciji sudjelovali i vještaci Službe za traseološka vještačenja Vedran Nuić, Damir Tomašek, Igor Špoljarić, Marina Galoić i Sunčica Kuzmić.
 
Tijekom pet radnih dana kolegama su prikazane akreditirane metode i testovi koje vještaci Službe traseoloških vještačenja Centra "Ivan Vučetić" svakodnevno koriste za procjenu udaljenosti pucanja te utvrđivanje zaostalih tragova pucanja na odjeći i rukama osumnjičenika. Nadalje, gosti su detaljno upoznati s procesima validacije i akreditacije metoda, kao i samom interpretacijom rezultata u kriminalističkom istraživanju i sudskim raspravama.
 
Stručnjaci iz Crne Gore posjet su ocijenili vrlo uspješnim s obzirom da su dobili smjernice za kvalitetniju provedbu postupka akreditacije laboratorija. Isto tako, izrazili su zadovoljstvo viđenim, te pri tom istaknuli da će dobiveni savjeti i informacije zasigurno pomoći u radu njihovog Forenzičnog centra.


Pisane vijesti