U Sisku obilježen Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima

Foto:  PU sisačko-moslavačka

Policijska uprava sisačko-moslavačka je u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Sisak, Centrom za žene Adela i Autoprometom Sisak, jučer 15. listopada, obilježila Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima.

Ovom javnom manifestacijom, koja je održana na Autobusnom kolodvoru u Sisku, na bogato opremljenom info-punktu i prezentaciom kratkih filmova "Jasmina" i "Bashkim" nastojalo se senzibilizirati građane o problemu trgovanja ljudima, kao i načinima prevencije i zaštite. Na ovaj se način želi podići svijest javnosti o trgovanju ljudima, kao jednom od najtežih oblika kršenja ljudskih prava, te pridonijeti pravovremenom sprječavanju ove vrste organiziranog kriminaliteta.

Trgovanje ljudima predstavlja vrbovanje, kupnju, prodaju, predaju, prijevoz, poticanje ili posredovanje u kupnji, prodaji ili predaji, pružanje utočišta i prihvat osoba, uporabu sile, prijetnju uporabom sile ili drugim oblicima prinude, otmice, prijevare, zlouporabe položaja ili ovlasti da bi se došlo do pristanka osobe koja ima kontrolu nad drugom osobom, u svrhu iskorištavanja koje minimalno uključuje korištenje osoba u prostituciji ili druge oblike seksualnog iskorištavanja, prisilan rad ili usluge, ropstvo, postupke slične ropstvu, trgovanje organima i drugo.

Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima je prvi puta obilježen 2007. godine na prijedlog Europske komisije i uz preporuku Europskog parlamenta, a u Hrvatskoj se Nacionalnom preventivnom akcijom "Zajedno" provodi edukacija učenika završnih razreda srednjih škola.