Spriječeni u pokušaju ilegalnog prelaska granice

Foto: Ilustracija
 
Policijski službenici policijskih uprava dubrovačko-neretvanske i primorsko-goranske zatekli su u subotu, 17. listopada, strane državljane u ilegalnom prelasku granice.
 
Tako su policijski službenici Policijske postaje Gruda 17. listopada u jutarnjim satima u mjestu Molunat u Konavlima zatekli dvoje 38-godišnjih gruzijskih državljana koji u svojim putnim ispravama nisu imali utisnut ulazni štambilj RH. Zbog sumnje da su ilegalno prešli državnu granicu, oni su privedeni u službene prostorije policije na kriminalističko istraživanje, kojim je utvrđeno da su državnu granicu između Hrvatske i Crne Gore pješice prešli prethodne noći preko brda Košare, sjeverno od GP Vitaljina. Dvojici gruzijskih državljana određena je dvogodišnja zabrana ulaska i boravka u RH te su postupkom readmisije jučer, 18. listopada, predani graničnoj policiji Crne Gore.
 
Istog dana u večernjim satima djelatnici granične policije PU primorsko-goranske zatekli su na području mjesta Rupa četiri državljanina Albanije, starosti 24 do 33 godine, koji su pokušali ilegalno priječi državnu granicu između Hrvatske i Slovenije. Također su nedaleko od njih zatekli 25-godišnjeg državljanina Albanije u vozilu. Svi zatečeni privedeni su u Postaju granične policije Rupa, gdje je utvrđeno da su u Hrvatsku ušli legalno, dok su njih četvorica zbog zabrane ulaska u zemlje schengenskog prostora pokušali ilegalno prijeći granicu sa Slovenijom u namjeri odlaska u Italiju. Sukladno Zakonu o strancima, za četvoricu državljana Albanije starosti 24 do 33 godine po završetku postupka donijeta su rješenja o protjerivanju i određen im je rok za napuštanje Europskog gospodarskog prostora. Zbog pomaganja u pokušaju ilegalnog prelaska državne granice, 25-godišnji državljanin Albanije prekršajno je prijavljen te mu je na mjerodavnom prekršajnom sudu izrečena novčana kazna.


Pisane vijesti