"Poštujte naše znakove" u Županji

Kako se sigurno samostalno kretati kao pješak u prometu, učenicima od prvog do četvrtog razreda kroz edukativnu kazališnu predstavu "Prvi koraci u prometu" pokazali su glumci "Mak teatra" iz Zagreba. Mađioničarski trikovi koji se protežu kroz čitavu predstavu zaintrigirali su prepuno gledalište u školskoj dvorani, te su originalnim i neobičnim pristupom učenicima olakša

Foto: PU vukovarsko-srijemska
 
Osnovna škola Mate Lovrak u Županji danas je bila domaćin preventivno-edukativnih aktivnosti u sklopu nacionalne kampanje "Poštujte naše znakove". U organizaciji Ravnateljstva policije, Službe prevencije, Službe za sigurnost cestovnog programa te Policijske uprave vukovarsko-srijemske učenicima nižih razreda ove osnovne škole kroz edukativnu predstavu i interaktivno predavanje približen je cilj kampanje o zaštiti djece u prometu, kao i sprječavanje ugrožavanje njihovih života.
 
Nacionalna kampanja "Poštujte naše znakove" provodi se sukladno Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011-2020 i zadaćama Provedbenog plana preventivnog djelovanja policije na poslovima nadzora i upravljanja u cestovnom prometu u 2015. godini, i to tijekom čitave godine.
 
Na nužnost poduzimanja preventivnih aktivnosti u pogledu povećanja sigurnosti djece u cestovnom prometu ukazuju i statistički pokazatelji. Tako je u prošloj godini na području PU vukovarsko-srijemske u 101 prometnoj nesreći sudjelovalo 144 djece, od kojih je jedno dijete poginulo, osmero je zadobilo teške, a 53 lakše ozljede i 82 bez ozljeda. Od ukupnog broja djece sudionika u prometnim nesrećama, kao pješak stradalo je 17 djece, od kojih je četvero djece teže i 13 lakše ozlijeđeno. Osim toga, kao putnik u/na vozilima stradalo je 41 dijete, od čega je jedno dijete smrtno stradalo, troje djece zadobilo je teške tjelesne ozljede, dok je 37-ero djece lakše ozlijeđeno. Kao vozači bicikla, jedno dijete je zadobilo teške ozljede, a 3 djece je lakše ozlijeđeno. Ostala djeca su sudjelovala u prometnim nesrećama s materijalnom štetom, pri čemu nisu bili ozlijeđena.
 
Svake godine početkom rujna po prvi put se pojave novi sudionici u prometu - učenici prvih razreda. Kako se sigurno samostalno kretati kao pješak u prometu, učenicima od prvog do četvrtog razreda kroz edukativnu kazališnu predstavu "Prvi koraci u prometu" pokazali su glumci "Mak teatra" iz Zagreba. Mađioničarski trikovi koji se protežu kroz čitavu predstavu zaintrigirali su prepuno gledalište u školskoj dvorani, te su originalnim i neobičnim pristupom učenicima olakšali usvajanje znanja o ponašanju u prometu.
 
Predstavnici programa "Jumicar" učenicima su za uspješno usvojeno znanje uručili "Jumicar vozačke dozvole" za djecu nakon interaktivnog predavanja o prometnim pravilima, posebice onim važnima za sigurnost pješaka. Učenici će ta prometna pravila će uz pravilnu primjenu uvijek provesti na siguran način putem od kuće do škole.
 
Bogatom programu upriličenom u športskoj školskoj dvorani su, uz domaćina i ravnateljice osnovne škole Mate Lovraka Marijane Oršolić, nazočili i ravnatelji, pedagozi i psiholozi iz osnovne škole Ivana Kozarca te županjske Gimnazije i Obrtničko-industrijske škole.


Pisane vijesti