Apel sudionicima prometnih nesreća: Ne napuštajte mjesto događaja

Na području Policijske uprave sisačko-moslavačka je od 1. siječnja do 30. rujna ove godine evidentirano 858 prometnih nesreća te su 142 vozača ili 16,7% napustila mjesto događaja, a da prethodno nisu ispunili obveze propisane Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Radom policijskih

Foto:  Ilustracija

Na području Policijske uprave sisačko-moslavačka je od 1. siječnja do 30. rujna ove godine evidentirano 858 prometnih nesreća te su 142 vozača ili 16,7% napustila mjesto događaja, a da prethodno nisu ispunili obveze propisane Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Radom policijskih službenika 92 odbjegla vozača su pronađena. 

Kada je riječ o materijalnoj šteti nastaloj u prometnoj nesreći, prema članku 176. Zakona o sigurnosti prometa na cestama daje se mogućnost da sudionici prometne nesreće odmah uklone vozila s kolnika i omoguće nesmetano odvijanje prometa, popune i potpišu Europsko izvješće o prometnoj nesreći ili na drugi način razmjene osobne podatke i podatke o vozilima.

Ukoliko to ne učine, određena je novčana kazna u rasponu od 2000 do 5000 kuna te određivanje dva negativna boda.  

Kako bi se izbjegle ovakve situacije, predlažemo i apeliramo na sve sudionike u prometu na cesti da u slučaju sudjelovanja u prometnoj nesreći ne napuštaju mjesto događaja ako:

- prethodno nisu, ukoliko je to moguće, uklonili vozila s ceste

- popunili i potpisali Europsko izvješće o prometnoj nesreći.   

Napominjemo da sudionik prometne nesreće mjesto događaja smije napustiti samo privremeno (znači mora se vratiti na mjesto nesreće) i to u slijedećim slučajevima:

- radi pružanja pomoći osobama ozlijeđenim u nesreći

- ako mu je i samom potrebna liječnička pomoć

- radi obavještavanja centra 112, policije ili hitne medicinske pomoći.  

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, predviđene sankcije za neopravdano napuštanje mjesta događaja prometne nesreće su:

- novčana kazna u rasponu od 3000 do 7000 kuna, određivanje tri negativna boda te mogućnost izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju do 12 mjeseci, ako se radi o prometnoj nesreći s poginulim i ozlijeđenim osobama

- novčana kazna u rasponu od 2000 do 5000 kuna, određivanje dva negativna boda te mogućnost izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju do šest mjeseci, ako se radi o prometnoj nesreći s materijalnom štetom.