Uklonjena eksplozivna sredstava iz speleoloških objekata

Foto: Protueksplozijska služba MUP-a RH

Policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu Protueksplozijske službe Uprave policije PU primorsko-goranske, PU istarske te PU zagrebačke su tijekom 24. i 25. listopada iz dva speleološka objekta koja se nalaze na prostoru PU primorsko-goranske uklonili 35 komada raznih eksplozivna sredstva. Sredstva su prethodno pronašli speleolozi koji su te objekte istraživali u sklopu svojih aktivnosti.

Zbog specifičnosti objekata te teško prohodnih uskih vertikalnih i horizontalnih kanala, kao i urušenih dijelova istih, provedba predmetne zadaće bila je iznimno složena i zahtjevna. Od svih policijskih službenika zahtijevao se maksimalan oprez te primjena svih dosad stečenih stručnih iskustava, kako u smislu primjene znanja vezanih za postupanje prema eksplozivnim sredstvima, tako i u smislu primjene speleoloških tehnika i vještina.  

Ovim putem zahvaljujemo Zagrebačkom speleološkom savezu, organizatoru projekta "Čisto podzemlje", kao i članovima speleološkog odsjeka HPD-a Željezničar - Zagreb te speleološkoj udruzi Estavala - Rijeka na dobroj suradnji i odgovornom ponašanju tijekom provedbe svih mjera vezanih za postupke uklanjanja pronađenih eksplozivnih sredstava.



Pisane vijesti