Prijevare građana pri obavljanju građevinskih radova

Policijski službenici policijskih uprava koprivničko-križevačke i istarske nedavno su zabilježili prijevare građana u obavljanju građevinskih radova. U prvom slučaju nepoznata muška osoba pristupila je u dvorište obiteljske kuće u Kalinovcu u petak, 23. listopada, i 33-godišnjakinji se predstavila kao predstavnik stranog poduzeća. Pri tom se služila lošim njemačkim jezikom, te je 33-godišnjakinji ponudila uslugu afaltiranja dvorišta. Oštećena je prihvatila temeljem usmenog dogovora, a navodni djelatnici ponuditelja su u dvorište dovezli i poravnali šljunak. Istog dana je oštećena je na traženje nepoznatoj osobi isplatila nekoliko tisuća eura za obavljeni posao, uz obećanje da će drugog dana dovršiti posao s asfaltiranjem, no više se nisu pojavili. Policija PU koprivničko-križevačke je od oštećene zaprimila kaznenu prijavu na zaspisnik, a policijski službenici tragaju za nepoznatim po

Foto: Ilustracija

Policijski službenici policijskih uprava koprivničko-križevačke i istarske nedavno su zabilježili prijevare građana u obavljanju građevinskih radova.

U prvom slučaju nepoznata muška osoba pristupila je u dvorište obiteljske kuće u Kalinovcu u petak, 23. listopada, i 33-godišnjakinji se predstavila kao predstavnik stranog poduzeća. Pri tom se služila lošim njemačkim jezikom, te je 33-godišnjakinji ponudila uslugu afaltiranja dvorišta. Oštećena je prihvatila temeljem usmenog dogovora, a navodni djelatnici ponuditelja su u dvorište dovezli i poravnali šljunak. Istog dana je oštećena je na traženje nepoznatoj osobi isplatila nekoliko tisuća eura za obavljeni posao, uz obećanje da će drugog dana dovršiti posao s asfaltiranjem, no više se nisu pojavili. Policija PU koprivničko-križevačke je od oštećene zaprimila kaznenu prijavu na zaspisnik, a policijski službenici tragaju za nepoznatim počiniteljima.

Isto tako, dovršenim kriminalističkim istraživanjem pulska je policija utvrdila sumnju da je 55-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo prijevare. Sumnjiči ga se da je oštetio 81-godišnju ženu tako da je 25. kolovoza od nje uzeo novac za ugradnju prozora i balkonskih vrata, no taj posao nikad nije obavio te se ženi prestao javljati. Zbog sumnje da je oštetio 81-godišnjakinju za nekoliko tisuća kuna, policija PU istarske protiv njega podnosi kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku.

Upozoravamo građane da su ovakvi i slični oblici prijevara zabilježeni i na području drugih policijskih uprava. U slučaju ovakvih i sličnih obraćanja nepoznatih osoba i nuđenja obavljanja sličnih građevinskih radova, odmah izvjestite policiju na broj 192.

Podsjećamo na oprez - nepoznata osoba pred vašim vratima

  • provjerite tko je nepoznata osoba - tražite identifikacijske dokumente i da se osoba predstavi
  • u stan pustite samo osobu za koju ste sigurni da je ona kojom se predstavlja i posjeduje dokumente
  • nemojte nikada davati svoje osobne podatke niti osobne dokumente, posebice  bankovne kartice niti novac
  • ako se Vama ili drugome nešto loše dogodi, nemojte šutjeti i prijavite policiji na broj 192.


Pisane vijesti