Obilježavanje blagdana Svih svetih i Dušnog dana

Povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana, brojni građani posjetit će groblja u skladu s tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima u znak sjećanja na pokojne.

Foto: Ilustracija

Povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana, brojni građani posjetit će groblja u skladu s tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima u znak sjećanja na pokojne. Budući tijekom obilježavanja blagdana Svih svetih, posebice u blizini groblja, postoji mogućnost nastanka prometnih gužvi i povećanog broja protupravnih ponašanja, Policijska uprava međimurska i ove će godine poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi se osigurala maksimalna protočnost prometa i sigurnost građana.

U cilju nesmetanog odvijanja prometa i izbjegavanja prometnih gužvi, pozivamo građane da prilikom posjeta grobljima poštuju prometne propise i postavljenu signalizaciju te da budu tolerantni prema drugim sudionicima u prometu. Povećane gužve ponajviše se očekuju na prilaznim prometnicama grobljima i područjima oko njih, pa će policijski službenici radi maksimalne protočnosti i sigurnosti prometa, pojačano pokrivati prilazne ceste grobljima te regulirati protočnost prometovanja na lokalnim prometnicama i ulicama koje vode prema grobljima. Pritom, striktno će primjenjivati represivne zakonske ovlasti prema svim sudionicima koji ometaju normalan tijek prometa ili grubo krše prometne propise.

Također, zbog brojnih parkiranih vozila uz rub prometnice i pješaka koji prelaze cestu ili se kreću uz njen rub, upućujemo vozače da se prilaznim prometnicama grobljima kreću uz povećani oprez i smanjenom brzinom, odnosno da prilagode brzinu kretanja uvjetima i stanju u prometu. Prilikom dolaska u blizinu groblja, upućujemo vozače da ne parkiraju svoja vozila na mjestima, gdje nije dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje, a posebno ne na mjestima i na način da ometaju promet ostalim vozilima ili im onemogućuju izlaz, odnosno pristup prometnici.

Kako će se, ukoliko to vremenske prilike budu dozvoljavale, veći broj ljudi uputiti na groblja pješice, i pješake upućujemo na povećani oprez pošto za većinu groblja ne postoje izgrađene pješačke staze i pješaci su se prisiljeni kretati uz rub prometnice. Posebno upozoravamo pješake na opasnosti prilikom prelaska prometnice i kretanja između parkiranih vozila.

Kako bi izbjegli da prilikom posjeta groblju postanu žrtve kaznenog djela te kako bi se spriječile druge moguće poteškoće, građane savjetujemo:

  • zaštite svoja osobna vozila te ne ostavljajte vrijedne stvari, ključeve stana ili kuće, dokumente i sl. na vidljivom mjestu u vozilu jer „dobra prilika od svakog čini lopova“ (zatvarajte prozore, zaključavajte vrata i prtljažni prostor vozila);
  • vozila parkirajte na mjestima predviđenima za parkiranje;
  • ne ostavljajte vozilo na mračnom i pustom mjestu duže vrijeme;
  • prilikom obilaska grobova vrijedne predmete držite pod nadzorom;
  • ne palite svijeće i lampione  uz raslinje i ukrasne  aranžmane  te ne parkirajte vozila na ulaze u groblja zbog organizacije vatrogasne službe i mogućnosti njihovog žurnog pristupa u slučaju izbijanja požara.