Završna konferencija EU projekta WINPRO II

Projekt Europske unije „Suradnja u kaznenom pravosuđu: Zaštita svjedoka u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije (WINPRO II)“, svečano je završen 4. studenoga, u hotelu Westin.

Foto: MUP

Projekt Europske unije „Suradnja u kaznenom pravosuđu: Zaštita svjedoka u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije (WINPRO II)“, svečano je završen 4. studenoga, u hotelu Westin.

Projekt je financiran iz sredstava IPA 2012 višekorisničkog programa, a Hrvatska je u prvu fazu projekta ušla kao zemlja koja je bila u procesu pregovora za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

Ciljevi projekta su jačanje suradnje u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije na regionalnom i Europskom nivou kroz osnaživanje institucionalnih kapaciteta jedinica za zaštitu svjedoka i drugih relevantnih agencija zemalja korisnica, kako bi ponudile zaštitu svjedocima i suradnicima pravosuđa, prije, tijekom i nakon suđenja unutar i izvan teritorija svoje zemlje.

Na završnoj konferenciji prisutnima su se prigodno obratili direktor projekta Christopher Albiston, predstavnik Europske komisije u području pravosuđa i unutarnjih poslova za Zapadni Balkan i Tursku Henk Visser, šef diplomatske misije Ujedinjenog Kraljevstva u RH Ian Cliff, a kao predstavnik zemlje domaćina zamjenik glavnog ravnatelja policije Zvonimir Vnučec.

„Zahvaljujem se svim sudionicima projekta, Europskoj komisiji koja je prepoznala potrebu za daljnjom edukacijom pripadnika policija zemalja iz ovog dijela Europe, iz područja zaštite svjedoka i NICO-u (Northern Ireland Co-operation Overseas) na izvrsnoj provedbi projekta i odabiru ključnih ljudi – istaknuo je Zvonimir Vnučec na završnoj konferenciji i dodao kako završetak projekta WINPRO II u Hrvatskoj ne znači prestanak daljnje edukacije na ovom području.

Pored stečenog znanja, metoda i taktike iz različitih područja djelovanja, koje su policajci Službe za zaštitu svjedoka usvojili kroz ovaj projekt i koje primjenjuju u svakodnevnom radu, kao posebnu ostvarenu korist potrebno je istaknuti i doniranu informatičku opremu u vrijednosti od 60 tisuća eura koja se instalira u prostorijama Službe za zaštitu svjedoka te se tako priprema za prihvat posebne, također kroz projekt donirane aplikacije za zaštitu svjedoka, koja je već preuzeta od WINPRO eksperata i sada je u fazi testnog ispitivanja.

„Svjesni smo da je zaštita svjedoka vrlo zahtjevan posao koji podrazumijeva bavljenje različitim područjima ljudskog života i da je sigurnost osoba o kojima se brinemo samo jedan njegov dio. Socijalni, psihološki, pravni i drugi aspekti tog posla traže praćenje trendova kroz sudjelovanje u radu relevantnih međunarodnih organizacija i razmjeni dobre prakse - rekao je Zvonimir Vnučec i zaključio kako nakon 11 godina učenja i prikupljanja iskustava kroz rad u predmetima možemo reći da danas u Hrvatskoj imamo kvalitetnu službu za zaštitu svjedoka, ustrojenu unutar Uprave kriminalističke policije s vrlo visokom razinom samostalnosti, dobro opremljenu i popunjenu policijskim kadrom koji je spreman svoje znanje i iskustvo primijeniti u najsloženijim predmetima ali ga i podijeliti s drugima.

Na završnoj konferenciji su iznesena i postignuća te zaključci projekta koje su brojnim prezentacijama potkrijepili eksperti različitih timova i sudionici projekta. 



Pisane vijesti