Najava promocije igrano-dokumentarnog filma "Živim život bez nasilja"

Foto: Ilustracija

Danas, 18. studenoga s početkom u 11.30 sati u Centru za kulturu u Čakovcu, prikazat će se igrano-dokumentarni film „Živim život bez nasilja “, koji je nastao u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta te partnerima. Film pruža uvid u proživljena iskustava svih uključenih u istoimeni projekt primarne prevencije te prikazuje prikupljena i prenesena znanja provoditelja i učenika. Ujedno, film predstavlja i poziv javnosti za odabir pozitivnih životnih vrijednosti što u konačnici pridonosi jačanju nediskriminacije, nenasilja i tolerancije. Ovaj jednosatni igrano-dokumentarni film posvećen je Miroslavu Tunjiću, kojeg su 14. studenog 2010. godine pretukla dva mladića te je 17-godišnji Miroslav, nažalost od zadobivenih ozljeda preminuo.

U organizaciji Ravnateljstva policije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, 21. svibnja ove godine u kinu „Europa“ u Zagrebu održana je svečana dodjela nagrada za najbolje učeničke radove izrađene u okviru treće komponente preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“, a koji je tijekom školske godine 2013./2014. održan u Osnovnoj školi Štrigova.

Odlukom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Povjerenstvo za odabir najboljih likovnih, dramskih, scenskih, literarnih i ostalih stručnih radova učenika, likovni rad autorice Pauline Vršić, učenice tada sedmog razreda Osnovne škole Štrigova, nagrađen je trećom nagradom za likovni rad, a za što joj je uručena prigodna nagrada. Treće mjesto za likovni rad u projektu "Živim život bez nasilja" pripalo je učenici Paulini Vršić iz Osnovne škole Štrigova iz Štrigove, drugo mjesto osvojila je Iva Senta iz Osnovne škole dona Mihovila Pavlinovića iz Metkovića, a prvo mjesto pripalo je Andreji Ivi Ojdanić iz Osnovne škole Marije i Line iz Umaga. Prije projekcije filma Paulina će nam se predstaviti kratkom recitacijom.

I na području Međimurske županije provode se mnogi preventivni projekti koji potiču na kulturu dijaloga, tolerancije i međusobnog uvažavanja. Graditeljska škola Čakovec u okviru programa Organizacije mladih Status „M“ iz Zagreba, „Inicijative mladića za promociju rodno ravnopravnih normi, zdravih životnih stilova i nenasilnog ponašanja mladih muškaraca“, krajem travnja prošle godine oformila je “Budi muško klub Čakovec“. Aktivnosti Kluba usmjerene su promicanju rodne ravnopravnosti, zdravih životnih stilova i prevencije nasilja. Članovi Kluba promoviraju pozitivne stavove i načine ophođenja, protive se nasilju te propitkuju sve stereotipe o muškosti. Osim voditeljice gđe Andreje Bratinšćak, veliki obol u radu Kluba imaju i vjeroučitelj u Graditeljskoj školi Čakovec, gosp. Hrvoje Živković te psihologinja gđa Berta Bacinger Klobučarić iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurke županije. Ravnateljici Graditeljske škole, gđi. Srebrenki Pongrac, načelnik Policijske uprave međimurske, gosp. Krunoslav Gosarić, uručit će Zahvalnicu za iznimna dostignuća u prevenciji nasilja. 

 

Pozivamo vas da pogledate film i da podržite pozitivne životne stavove te da ŽIVITE ŽIVOT BEZ NASILJA!!!