Živimo život bez nasilja! - promocija filma

Foto: PU međimurska

Danas, 18. studenoga s početkom u 11.30 sati u Centru za kulturu Čakovec okupljenim učenicima, nastavnicima, profesorima, čelnicima lokalne uprave i samouprave te predstavnicima sudbene vlasti, državnog odvjetništva, javnih institucija, organizacija civilnog društva, medija, prikazan je igrano-dokumentarni film „Živim život bez nasilja“. Film je nastao u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, Međunarodnog policijskog udruženja (IPA), poznatih glumaca i redatelja, glazbenika i sportaša te mnogih drugih. Premijerno je prikazan 21. svibnja ove godine u kinu „Europa“ u Zagrebu.

„Djeca trebaju puno toga oprostiti odraslima!“, poznata je misao iz svima nama dragog „Malog princa“. Mi odrasli, njihov smo putokaz, zvijezda vodilja. Djeca nas slijede, oponašaju, a mi ih moramo usmjeravati i pritom paziti kako se ponašamo. 

Na tragu „Malog princa“ je i nacionalni program primarne prevencije „Živim život bez nasilja“, namijenjen prije svega djeci i mladima, usmjeren na sprječavanje vršnjačkog nasilja, nasilja u obitelji, nasilja prema ženama. Njegov cilj je poticanja kulture dijaloga, tolerancije i međusobnog uvažavanja.

U pozdravnom govoru načelnik Policijske uprave međimurske, Krunoslav Gosarić istaknuo je da međimurska policija prednjači u preventivnim projektima na području Republike Hrvatske te da svatko od nas mora pridonijeti boljem društvu, društvu bez nasilja, društvu koje će osuditi svaki oblik nasilja.

Ujedno, načelnik je uručio Zahvalnicu voditeljici „Budi muško kluba Čakovec“, Andreji Bratinšćak za postignuta iznimna dostignuća u prevenciji nasilja. Graditeljska škola Čakovec u okviru programa Organizacije mladih Status „M“ iz Zagreba, „Inicijative mladića za promociju rodno ravnopravnih normi, zdravih životnih stilova i nenasilnog ponašanja mladih muškaraca“, krajem travnja prošle godine oformila je “Budi muško klub Čakovec“. Članovi Kluba promoviraju pozitivne stavove i načine ophođenja, protive se nasilju te propitkuju sve stereotipe o muškosti.

Prije prikazivanja filma, nazočnima se predstavila i Paulina Vršić, čiji je likovni rad nagrađen trećom nagradom u konkurenciji radova iz cijele Hrvtaske. Pristigle radove ocjenjivao je stručni tim u sklopu treće komponente preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“, a koja se održala u Osnovnoj školi Štrigova. Njen likovni uradak gledatelju šalje jasnu poruku: „Tko tebe kamenom, ti njega kruhom!“. Zlostavljač primjenjuje silu, ali žrtva ne odgovara silom, već poljupcem! Paulina se nazočnima obratila recitiranjem stihova pjesme Tina Ujevića, „Pobratimstvo lica u svemiru“.

Također, tijekom uvodnog dijela promocije puhački sastav Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca izveo je „Odu radosti“, Ludwiga van Beethovena.

I na kraju, prisutni su uz mnoge pažnje odgledali edukativni film „Živim život bez nasilja“ te uloženi trud svih koji sudjelovali u izradi filma i ovoj njegov promociji, nagradili gromoglasnim pljeskom.