Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Foto: PU međimurska

Odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na brutalno ubojstvo sestara Patrie, Minerve i Marie Terese Mirabal, a koje se dogodilo 25. studenoga 1960. godine u Dominikanskoj Republici.

 

U cilju podizanja svijesti javnosti o problematici nasilja u obitelji te potrebama žrtava nasilja, tijela državne uprave, organizacije civilnog društva, druge institucije i organizacije u svom djelovanju posebnu pažnju poklanjaju i obilježavanju nacionalnih i međunarodnih dana vezanih uz promicanje ljudskih prava te borbu protiv nasilja u obitelji.

I ove godine Policijska uprava međimurska u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Međimurske županije, Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Grada Čakovca, udrugom Zora, Sigurnom kućom i Podružnicom Obiteljski centar Centra za socijalnu skrb Čakovec obilježila je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Javna akcija održana je u subotu, 28. studenoga u sva tri grada Međimurske županije, Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Međimurske županije za ovu je prigodu izradilo edukativni letak pod nazivom „Stop nasilju“ te video spot s pozitivnim porukama o nenasilju. Zajedničkim angažmanom spomenutih institucija uz podjelu namjenskih letaka i drugih promidžbenih materijala, nastojalo se senzibilizirati javnost o problematici i posljedicama nasilja te važnosti pravovremene reakcije na nasilje nad ženama.

Također, istog dana u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međimurske županije u zgradi Scheier u Čakovcu s početkom u 12 sati održana je javna tribina na temu „Zaštita žrtava obiteljskog nasilja“. Na tribini su sudjelovale Iva Prpić, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih, Nansi Tireli koja je u bivšem sazivu Sabora bila zadužena za pitanja ravnopravnosti spolova, Antonija Canjuga, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Čakovcu, Željka Mihoković policijska službenica za maloljetničku delikvenciju Policijske uprave međimurske i Branko Sušec, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije.