Zahvalnice predstavnicima Presečki grupe

Zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković uručio je za obnovu i restauraciju nekadašnjeg službenog automobila Zastava 101, koji se danas nalazi u vlasništvu Muzeja policije, zahvalnice predstavnicima „Presečki grupe d.o.o.“ iz Krapine, Antunu Presečkom i Ivici Presečkom . 
 

Foto: MUP  

Na prigodnoj svečanosti u Kabinetu ministra, zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković je danas, 1. prosinca, u društvu voditelja Muzeja policije Željka Jamičića, uručio predstavnicima „Presečki grupe d.o.o.“ iz Krapine, Antunu Presečkom i Ivici Presečkom zahvalnice za obnovu i restauraciju nekadašnjeg službenog automobila Zastava 101, koji se danas nalazi u vlasništvu Muzeja policije. 

„Ovo je dio povijesti zanimljiv ne samo nama već i svima onima koje zanima povijest ove javne službe, koju smo spasili od zaborava zahvaljujući gospodinu Presečkom i njegovim ljudima. Radi se o primjerku oldtimera na kojeg su djelatnici „Presečki grupe“ utrošili više od 400 sati nesebičnog rada i vještina kako bi ga u potpunosti rekonstruirali“, kazao je zamjenik ministra. 

Obnovljeni automobil isporučen je Muzeju policije još 29. srpnja 2015. godine. 

Muzej policije kupio je automobil u Splitu od privatne osobe, koja ga je pak kupila kao rabljeno vozilo na licitaciji od ondašnjeg SUP-a Split.  Ovom kupovinom nekadašnje službeno vozilo ponovno se  vratilo u okrilje prvotnog vlasnika.

Zastava 101 GTL (1116 ccm, 40 kW/4.500 o/min) proizvedena je 1987. godine u Zavodima Crvena zastava u Kragujevcu. Automobil je u potpunosti restauriran i obnovljen. Karoserija je zaštićena od korozije i lakirana, a dotrajali dijelovi interijera su zamijenjeni novima, odnosno najsličnijim onima koji su se koristili u vremenu kad je automobil bio u službenoj namjeni.

Tvrtka „Presečki grupa“ koja je i snosila troškove obnove sve je zahvate na vozilu obavila od veljače do lipnja ove godine. 

Na autu je postavljena izvorna zvučna i svjetlosna signalizacija.   

Na vozilu će se nalaziti i replike registarskih oznaka M 378 – 001, koje su pripadale splitskoj policiji s kraja osamdesetih godina.



Pisane vijesti