Glavno tajništvo INTERPOL-a posjetilo MUP

U organizacijiSlužbe za međunarodnu policijsku suradnju (Interpol-Europol-SIReNE) Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije, od 30. studenoga do 4. prosinca upriličen je tzv „revitalizacijski posjet“ predstavnika Glavnog tajništva INTERPOL-a.

 

Foto: MUP 

U organizaciji Službe za međunarodnu policijsku suradnju (Interpol-Europol-SIReNE) Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije, od 30. studenoga do 4. prosinca upriličen je tzv „revitalizacijski posjet“ predstavnika Glavnog tajništva INTERPOL-a.

Posjet je organiziran s ciljem uvida u provedbu servisnih standarda ove najstarije i najveće međunarodne organizacije kriminalističke policije, davanja preporuka za poboljšanje rada i prikupljanje pozitivnih iskustava iz država članica.

Revitalizacijski posjet je nastavak posjeta središnjoj točki u  Republici Hrvatskoj za razmjenu podataka putem Interpola (Odjel Interpola u sklopu Službe za međunarodnu policijsku suradnju) koji je  do sada bio organiziran dva puta (2002. i 2009. godine). Predstavnici Glavnog tajništva Interpola su imali priliku upoznati  projekt E-policija u PU zagrebačkoj, praktični rad policije na terenu te rad i funkcioniranje nacionalnog informacijskog sustava za upravljanje granicom. Obišli su i Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.

Tijekom posjeta je u nekoliko navrata istaknuto kako je Republika Hrvatska od strane Generalnog tajništva Interpola prepoznata kao značajan partner koji uživa veliki ugled. Republika Hrvatska je među prvih 10. država svijeta  po korištenju Interpolovih baza podataka – prva u svijetu u korištenju baze ukradenih vozila i  7. u svijetu po korištenju baze potraživanih osoba. Prilikom završnoga posjeta koji je upriličen u prostorijama Uprave kriminalističke policije, predstavnici Generalnog tajništva Interpola su prezentirali konkretne  preporuke oko mogućnosti korištenja novouspostavljenih baza podataka Interpola ali i oko integriranog pristupa  postojećim bazama podataka što je od posebnog značaja u postupku priprema MUP-a RH za ulazak u Schengensko područje.



Pisane vijesti