Interventna policija bogatija za deset novih plovila

U sjedištu zagrebačke Interventne jedinice policije danas, 17. prosinca, održana je svečana primopredaja deset ophodnih policijskih plovila tipa C koje je nabavilo Ministarstvo unutarnjih poslova.

Foto: MUP

U sjedištu zagrebačke Interventne jedinice policije danas, 17. prosinca, održana je svečana primopredaja deset ophodnih policijskih plovila tipa C koje je nabavilo Ministarstvo unutarnjih poslova.

Plovila će koristiti pripadnici interventne policije u obavljanju svojih poslova, a bit će raspoređena u devet policijskih uprava: PU brodsko-posavskoj, karlovačkoj, ličko-senjskoj, međimurskoj, osječko-baranjskoj, virovitičko-podravskoj, vukovarsko-srijemskoj, sisačko-moslavačkoj i zagrebačkoj.

Ophodna policijska plovila s autoprikolicom namijenjena su za transport, a konstruirana za plovidbu po nepovoljnim vremenskim uvjetima te imaju dobru upravljivost.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez istaknuo je važnost nabavljanja ovih plovila za policijske uprave kako bi što kvalitetnije obavljale svakodnevne zadaće u ekstremnim uvjetima s obzirom na sve češću pojavu poplava i izlijevanja rijeka u Republici Hrvatskoj.

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec detaljnije je objasnio karakteristike plovila.

- Ova plovila imaju mali gaz od svega 16 cm, a namijenjena su za unutarnje vode, jezera, rijeke, odnosno za poplavljena područja tako da mogu na izuzetno plitkim vodenim površinama ostvariti svoju funkciju, a to je prije svega spašavanje ljudi i imovine – rekao je načelnik Krunoslav Borovec i dodao kako nove brodice odlaze u one policijske uprave, odnosno područja koja se često poplavljuju.

Nabava ovih plovila vrijednih 680 tisuća kuna ima veliki značaj za  policijske uprave, ali i za Ministarstvo unutarnjih poslova općenito, te označava daljnji napredak i kvalitetu rada interventnih policijskih jedinica.

Dosad su policijske poslove s čamcima na rijekama, jezerima i moru obavljali policijski službenici Interventnih jedinica policije PU međimurske, koprivničko-križevačke,  sisačko-moslavačke i varaždinske. Od 2011. do 2015. proveli su nadzor vodenih površina, pretrage rijeka i jezera, traganje za nestalim osobama i utopljenicima, evakuaciju radi poplava, turističku sezonu i pružili ispomoć Bosni i Hercegovini i Srbiji za vrijeme poplava.

Tehničke karakteristike plovila

Dužina interventne brodice IB5 je 4,89 metara, širina 185 cm, pogonjeno je 4-taktnim vanbrodskim motorom Yamaha F30, snage 30 KS, 22,1 KW, kojim se može postići maksimalna brzina od 25 čvorova, pri maksimalnom broju okretaja. U brodici su smještene četiri aluminijske klupe za mogućnost smještaja najviše 6 osoba (2+4) od čega su dvije aluminijske klupe bočne.



Pisane vijesti