Priopćenje za medije: Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (SSKOK Zagreb) proveli su kriminalističko istraživanje nad trojicom hrvatskih državljana  

Foto: MUP

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Službe za suzbijanje organiziranog kriminaliteta - SSKOK Zagreb) proveli su kriminalističko istraživanje nad trojicom hrvatskih državljana (1957., 1974. i 1991.) zbog postojanja osnova sumnje da su od 15. listopada do 16. prosinca 2015., u namjeri da si pribave protupravnu imovinsku korist, na širem području Splita pribavljali i prodavali razno vatreno oružje i minsko–eksplozivna sredstva.

U sklopu kriminalističkog istraživanja, a temeljem naloga nadležnog suda, provedene su pretrage u kojima je pronađeno: 14 bombi, tri automatske puške, 34 detonatorske kapisle, 11 kilograma eksploziva, 1.000 komada raznog streljiva, tri topovske granate, 25 tromblona, 15 upaljača za mine, pet detonatora bombi, tri mine, pet spremnika za poluautomatsku pušku, jedna improvizirana eksplozivna naprava, jedno pirotehničko sredstvo, 24 metra štapina, jedna zolja, 1,2 kilograma baruta i tri kilograma praškastog eksploziva. Kod drugoosumnjičenog (1974.) je pronađeno i osam bočica od 10 mililitara metadonske otopine.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja trojica osumnjičenika predani su pritvorskom nadzorniku, a policija je protiv njih podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu zbog osnova sumnje da su počinili kaznena djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, dok je drugoosumnjičeni (1974.) prijavljen i za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.



Pisane vijesti