Svečani ispraćaj posade i broda u operaciju "Poseidon Rapid Intervention"

Riječ je o združenoj operaciji snaga Europske unije koja se provodi u organizaciji Europske agencije za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama zemalja članica Europske unije (FRONTEX). Cilj operacije je provođenje koordiniranih operativnih aktivnosti na vanjskim granicama Europske unije na moru na području Istočnog Sredozemlja kako bi se žurno odgovorilo na izniman migracijski pritisak, uspostavila kontrola nezakonitih migracijskih tokova u smjeru zemlje članice Europske unije te spriječio prekogranični kriminalitet.

 

Danas je na Rivi lošinjskih kapetana u Malom Lošinju održan svečani ispraćaj posade i službenog plovila „Trsat“  u operaciju „Poseidon Rapid Intervention“.

U svečanom ispraćaju sudjelovali su predstavnici Policijske uprave primorsko-goranske na čelu s načelnicom Senkom Šubat te Mladen Novoselec, voditelj Službe pomorske i aerodromske policije u Upravi za granicu Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova, Đanino Sučić, potpredsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije, Ivo Babić, načelnik Sektora za granicu Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, Žarko Smajić, načelnik Postaje pomorske policije Split, iz Policijske uprave zadarske voditelj Službe za granicu, Mario Viduka i načelnik Postaje pomorske policije Zadar, Neven Marin, Kristijan Jurjako, gradonačelnik Grada Cresa, Ana Kučić, zamjenica gradonačelnika Grada Malog Lošinja, Marko Saltalić  voditelj Lučke ispostave Mali Lošinj Lučke kapetanije Rijeka  te ostali uzvanici i građani.

Obraćajući se prisutnima, načelnica Šubat istaknula je značaj operacije „Poseidon Rapid Intervention“ u očuvanju vanjskih granica Europske unije te doprinos policijskih službenika pomorske policije Policijske uprave primorsko-goranske, koji su zajedno sa svojim kolegama i svim drugima uključenim u operacije sudjelovali u spašavanju velikog broja  migranata čime je do izražaja došao i humanitarni karakter ovih operacija.  Po prvi put u operaciju upućeno je i službeno plovilo ove Policijske uprave o/b „Trsat“, s kojim će pomorski policajci obavljati zadaće na području Helenske Republike. 

U ime Ravnateljstva policije prisutne je pozdravio Mladen Novoselec, naglasivši visoku stručnost i profesionalnost koju su hrvatski policajci pokazali tijekom dosadašnjeg sudjelovanja u operacijama združenih snaga Europske unije, kao i dobru suradnju s policijskim službenicima iz drugih zemalja sudionica operacija te svih nadležnih agencija i službi. 

Prisutnima se obratio i predstavnik Primorsko-goranske županije, Đanino Sučić, koji se osvrnuo na slavnu prošlost lošinjskih kapetana te izrazio uvjerenje da će po uzoru na njih i pomorski policajci-sudionici operacije  „Poseidon Rapid Intervention“, dobro i kvalitetno obaviti sve svoje zadaće.

U sklopu svečanosti pater Mirko Vukoja, kapelan poslužitelj Policijske kapelanije „Svetog Vida“, blagoslovio je posadu i brod, a svečanost je uveličao i nastup ženske klape „Augusta“ iz Malog Lošinja.

 

 Operacija „Poseidon Rapid Intervention“

Riječ je o združenoj operaciji snaga Europske unije koja se provodi u organizaciji Europske agencije za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama zemalja članica Europske unije (FRONTEX). Cilj operacije je provođenje koordiniranih operativnih  aktivnosti na vanjskim granicama Europske unije na moru na području Istočnog Sredozemlja kako bi se žurno odgovorilo na izniman migracijski pritisak, uspostavila kontrola nezakonitih migracijskih tokova u smjeru zemlje članice Europske unije te spriječio prekogranični kriminalitet.

U sklopu operacije „Poseidon Rapid Intervention“ u razdoblju od 15. siječnja do 15. svibnja 2016. godine sudjelovati će 24 policijska službenika pomorske policije te četiri policijska časnika za vezu iz Policijskih uprava primorsko-goranske, splitsko-dalmatinske, istarske, zadarske, šibensko-kninske i dubrovačko-neretvanske.

Za plovidbu u operativnom području u Egejskom i Jonskom moru dogovoreno je upućivanje policijskog plovila Policijske uprave primorsko-goranske o/b P-206 „Trsat“. Riječ je o ophodnom plovilu tipa B, namijenjenom za nadzor državne granice na moru i ukupnom morskom prostoru. Plovilo je izgrađeno 2003. godine u brodogradilištu Cantiere Navale Vittoria Adria, Italija. Materijal gradnje je aluminijska legura, dužine je 13,76 m, širine 4,22 m, visine 3,80 m. Maksimalna brzina plovila iznosi 35 čvorova. 

Tijekom prošle godine u zajedničkim operacijama snaga Europske unije „Triton 2015.“ i „Poseidon Sea 2015.“ sudjelovalo je 19 policijskih službenika/službenica pomorske policije Policijske uprave primorsko-goranske. Sudjelujući u ovim zahtjevnim i složenim operacijama neposredno su doprinijeli zaštiti vanjskih granica Europske unije te sudjelovali  u pružanju pomoći i spašavanju više od 3.500 migranata i izbjeglica s područja Sirije, Irana, Afganistana i više afričkih zemalja.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje.



Pisane vijesti