Europol sobu za sastanke nazvao po Ivanu Vučetiću

Foto: Europol

Europski policijski ured (Europol) donio je odluku da se jedna od soba za sastanke u sjedištu u Den Haagu imenuje po hrvatskom znanstveniku Ivanu Vučetiću, ocu moderne daktiloskopije. Nova soba za sastanke otvorena je krajem prošle godine, a nalazi se neposredno u blizini centralnog ulaza u Europol.

Policijski časnik za vezu pri Europolu Blaž Mamuza, koji je pokrenuo ovu inicijativu, objasnio nam je kako je u sjedištu Europola običaj da svaka soba za sastanke nosi ime po nekoj poznatoj osobi ili znanstveniku.

- Smatram da je ovim činom još jednom istaknuta važnost i uloga Ivana Vučetića u našem poslu, o čemu će porasti svijest i kod kolega drugih zemalja koji rade u Europolu ili koji će ga posjećivati – rekao je Blaž Mamuza koji je u Europolu od svibnja 2012. godine.

Suradnja Republike Hrvatske i Europola započela je potpisivanjem Sporazuma o operativnoj i strateškoj suradnji 2006., a prvi časnik za vezu poslan je u Europol dvije godine kasnije. Pristupanjem Republike Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine Hrvatska je postala i punopravna članica te europske policijske organizacije.

Ivan Vučetić je 1891. godine u argentinskoj policiji prvi u svijetu ustanovio sistematiku desetoprstne daktiloskopske zbirke, koja kao opći forenzički pojam u svijetu egzistira pod nazivom „Vucetichissimo”. Njegovo ime nosi i ustrojstvena jedinica Ministarstva unutarnjih poslova Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.



Pisane vijesti