Nedozvoljene uporabe osobnih podataka i prijavare

Foto: Ilustracija

U Policijsku postaju Virovitica, u petak, 15. siječnja pristupio je 48 – godišnjak i prijavio kazneno djelo prijevare. Nakon obavijesnog razgovora policija je došla do saznanja kako su nepoznate osobe, pod izgovorom traženja podataka za popis stanovništva, došle do preslike njegove osobne iskaznice. Koristeći presliku, u studenome 2015. godine, bez znanja 48 – godišnjaka, nepoznate osobe su sklopile pretplatnički ugovor s tvrtkom iz Virovitice, nakon čega je oštećeni dobio račun  u iznosu većem od 88 000 kuna. 

Također, istoga dana u Policijsku postaju Virovitica pristupila je i 65 – godišnjakinja i prijavila identičnu prijevaru. U razgovoru sa 65 – godišnjakinjom, dobivena je informacija da su nepoznati počinitelji, također neutvrđenog dana pod izgovorom traženja podataka za popis stanovništva, došli do njezinih osobnih podataka. Bez njezinog znanja su 4. studenoga 2015. godine  sklopili dva pretplatnička ugovora s tvrtkom iz Virovitice, nakon čega je oštećena na kućnu adresu, dobila račun u iznosu od 28 000 kuna. U oba slučaja, zaprimljene su kaznene prijave. 

Savjet građanima: 

Policija savjetuje građane da prilikom dolaska nepoznatih osoba na njihovu kućnu adresu, koji se predstavljaju kao popisivači stanovništva, provoditelji anketa, djelatnici raznih tvrtki ili ustanova, istima ne daju na uvid i preslikavanje svojih osobnih iskaznica ili drugih dokumenata, jer će na taj način izbjeći moguće prijevare.



Pisane vijesti