Pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača za „Vincekovo“

Povodom proslava narodnog običaja „Vincekovo“, koje se obilježava 22. siječnja, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje će aktivnosti usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola. 

Foto: Ilustracija

Povodom proslava narodnog običaja „Vincekovo“, koje se obilježava 22. siječnja, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje će aktivnosti usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola. Akcija će se provoditi i tijekom cijelog predstojećeg vikenda. Naime, očekuje se povećan broja sudionika u cestovnom prometu koji će konzumirati alkoholna pića. Cilj ove preventivne akcije je sprečavanje događanja prometnih nesreća i njihovih posljedica.

Lokacije na kojima će policija nadzirati vozače odredit će se sukladno vremenskoj i prostornoj analizi počinjenih prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i prometnih nesreća koje su se dogodile zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Također lokacije će se odrediti temeljem najava organizatora proslava, odnosno sukladno iskustvima iz prethodnih godina. Jednako tako, odredit će se veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja navedenih aktivnosti češće mijenjati.

U ove aktivnosti bit će uključen maksimalan broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge, uređaji za nadzor brzine, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica).

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristit će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,
  • koristite javni prijevoz,
  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste,
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.


Pisane vijesti