Sažetak aktivnosti od proteklog tjedna

Prometne nesreće

Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 9 prometnih nesreća, od kojih 2 s ozlijeđenim osobama i 7 s materijalnom štetom. U tim su prometnim nesrećama 4 sudionika u osobnim automobilima lako ozlijeđena. Jednu

Prometne nesreće

Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 9 prometnih nesreća, od kojih 2 s ozlijeđenim osobama i 7 s materijalnom štetom. U tim su prometnim nesrećama 4 sudionika u osobnim automobilima lako ozlijeđena. Jednu je prometnu nesreću uzrokovao nepoznati počinitelj i 2 životinje. Kod niti jednog sudionika nije utvrđena prisutnost alkohola. 

Utvrđeni prekršaji

Ukupno su utvrđena 332 prekršaja, od kojih 25 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 98 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 3 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane, 4 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 24 prekršaja nepoštivanja prednosti prolaska pješaka i dr. Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2.15 g/kg je utvrđena kod vozača bicikla starosti 47 godina koji je upravljao vozilom u Turnašici u subotu oko 16 sati. Najveća brzina kretanja vozila je utvrđena na D2 u Pitomači na kojoj je brzina kretanja vozila ograničena na 70 km/h, a gdje je u srijedu oko 11 sati mlada vozačica osobnog automobila starosti 19 godina upravljala utvrđenom brzinom od 112 km/h. 

Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl.134. i 137. PZ 

U proteklom tjednu su temeljem odredbi čl. 134. Prekršajnog zakona uhićene 4 osobe, od kojih 2 zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i 2 zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i za vrijeme zabrane.

Provedene pojačane mjere i akcije

Dana 28. siječnja od 6 do 10 sati je na području policijske uprave provedena akcija nadzora vozača bicikla. U akciji je izvršen nadzor 56 sudionika u prometu kod kojih je utvrđeno i sankcionirano 35 prekršaja. Ukupno 26 prekršaja su počinili biciklisti, i to jedan prekršaj odbijanja alkotestiranja, 21 prekršaj nepropisnog kretanja kolnikom i 4 prekršaja nekorištenja reflektirajućih prsluka. Preventivne aktivnosti su bile usmjerene na održavanje edukativnih obraćanja na roditeljskim sastancima u dječjim vrtićima Zeko i Suncokret u Slatini na temu prijevoza djece u vozilima, sudjelovanja djece u prometu na biciklima i samostalnog sudjelovanja djece pješaka u prometu povodom polaska djece iz predškolskih skupina u prvi razred u novoj školskoj godini