U prometnoj nesreći teško ozlijeđen vozač bicikla

U utorak, 2. veljače oko 17.35 sati na kolniku ceste između naselja Brezje i Slakovec, dogodila se prometna nesreća u kojoj je teže ozlijeđen 57-godišnji biciklist.

Foto: Ilustracija

U utorak, 2. veljače oko 17.35 sati na kolniku ceste između naselja Brezje i Slakovec, dogodila se prometna nesreća u kojoj je teže ozlijeđen 57-godišnji biciklist.

Naime, 31-godišnja vozačica osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka, započela je pretjecanje 32-godišnjeg bicikliste, iako prometna traka kojom je obavljala radnju nije bila slobodna na dovoljnoj udaljenosti da pretjecanjem ne ugrozi sigurnost prometa vozila iz suprotnog smjera.Zbog toga je prednjim dijelom automobila udarila u bicikl (bez upaljenih prednjih i stražnjih svjetala), a s kojim je iz suprotnog smjera upravljao 57-godišnji vozač (nije bio označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom). Uslijed udara biciklista je pao na kolnik.

Vozilom hitne pomoći ozlijeđeni biciklist prevezen je u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je utvrđeno da je zadobio ozlijede opasne po život te je zadržan na liječenju.

Protiv vozačice osobnog automobila podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela "izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu". 

 

Obzirom da je početkom godine na području naše Županije zabilježeno nekoliko teških prometnih nesreća u kojima su stradali pješaci i biciklisti, ponovno želimo skrenuti pažnju vozačima bicikla na odredbe „Zakona o sigurnosti prometa na cestama“, koje se odnose na obilježavanje reflektirajućim materijama, te na odredbe o kretanje pješaka i biciklista:

            • Pješak se ne smije kretati ni zadržavati na kolniku. Pješak se mora kretati nogostupom ili drugom površinom određenom za kretanje pješaka, odnosno površinom pokraj kolnika prikladnom za kretanje pješaka. Za ovaj prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 300 kuna.

            • Na cesti na kojoj ne postoji nogostup ili druga površina određena, odnosno prikladna za kretanje pješaka, ili na cesti na kojoj postoji nogostup ili druga površina određena, odnosno prikladna za kretanje pješaka kojom se pješaci ne mogu koristiti iz bilo kojeg razloga, pješaci se mogu kretati kolnikom. Ako se pješak kreće kolnikom, mora se kretati što bliže rubu kolnika na način kojim ne ometa i ne sprečava promet vozila. Pješak je dužan preko kolnika i biciklističke staze ili trake prelaziti pažljivo i najkraćim putem, nakon što se prije stupanja na kolnik uvjeri da to može učiniti na siguran način. Za ove prekršaje propisana je novčana kazna u iznosu od 300 kuna.

            • Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti izvan naselja dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. Za ovaj prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 300 kuna.

            • Od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Za ovaj prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 300 kuna.

            • Zakonom o sigurnosti prometa na cestama čl. 112. propisano je kretanje vozača bicikla. Isti su se dužni kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika i to jedan iza drugog. Za nepoštivanje ove odredbe predviđena je novčana kazna vozaču u iznosu od 300 kuna.