Sažetak aktivnosti u prometu od proteklog tjedna

Prometne nesreće

Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 6 prometnih nesreća, od kojih 2 s ozlijeđenim osobama i 4 s materijalnom štetom. U tim su prometnim nesrećama 2 sudionika u prometu na biciklima ozlijeđena; jedan teško i jedan lako. Jednu je prometnu nesreću 
 

Prometne nesreće

Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 6 prometnih nesreća, od kojih 2 s ozlijeđenim osobama i 4 s materijalnom štetom. U tim su prometnim nesrećama 2 sudionika u prometu na biciklima ozlijeđena; jedan teško i jedan lako. Jednu je prometnu nesreću uzrokovao nepoznati počinitelj i jednu počinitelj koji je neregistriranim mopedom upravljao pod utjecajem alkohola i prije stjecanja prava na upravljanje. 

Utvrđeni prekršaji

Ukupno je utvrđeno 399 prekršaja, od kojih 36 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 104 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 3 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane, 2 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 26 prekršaja pješaka, 9 prekršaja nepoštivanja prednosti prolaska pješaka i dr.

Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2,82 g/kg je utvrđena kod vozača bicikla starosti 43 godine koji je zatečen da upravlja vozilom u Virovitici u utorak oko 16,15 sati. Najveća brzina kretanja vozila je utvrđena na D2 u Lozanu na dionici ceste na kojoj je brzina kretanja vozila ograničena na 50 km/h, a gdje je u četvrtak oko 19,30 sati vozač osobnog automobila starosti 27 godina upravljao izmjerenom brzinom od 114 km/h. 

Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl.134. i 137. PZ 

U proteklom tjednu su temeljem odredbi čl. 134. Prekršajnog zakona uhićene 3 osobe, od kojih 2 zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i jedna zbog upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i jedna je osoba zadržana zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola. 

Pojačane mjere i akcije

U petak, 12. veljače 2016. godine od 16 do 24 sata na području Postaje prometne policije Virovitica je provedena akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola. U akciji je izvršen nadzor 37 sudionika u prometu kod kojih je utvrđen i sankcioniran 31 prekršaj. Sedam je vozača zatečeno da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola i jedan za vrijeme zabrane zbog čega su isključeni iz prometa.

Tijekom predstojećeg tjedna od 15. do 21. veljače 2016. godine policijski službenici će pojačano postupati na nadzoru teretnih vozila i autobusa u sklopu provedbe pojačanog nadzora u organizaciji TISPOLa na području cijele Republike Hrvatske i zemalja Europske unije.