Evaluacija primjene schengenske pravne stečevine u području zaštite podataka

U Ministarstvu unutarnjih poslova, u utorak, 23. veljače održan je sastanak predstavnika stručnog evaluacijskog tima s predstavnicima ovog ministarstva, Samostalnog sektora za Schengensku koordinaciju i projekte Europske unije kao i predstavnicima Sektora za informacijsku i telekomunikacijsku tehnologiju.

Foto: MUP

U tijeku je evaluacija primjene schengenske pravne stečevine u području zaštite podataka u Republici Hrvatskoj koja će se održavati do 26. veljače.

U Ministarstvu unutarnjih poslova, u utorak, 23. veljače održan je sastanak predstavnika stručnog evaluacijskog tima  s predstavnicima ovog ministarstva, Samostalnog sektora za Schengensku koordinaciju i projekte Europske unije kao i predstavnicima Sektora za informacijsku i telekomunikacijsku tehnologiju.

Predstavnike evaluacijskog tima ispred MUP-a pozdravili su Mira Krklec Đurić, načelnica Sektora za informacijsku i telekomunikacijsku tehnologiju i koordinatorica za evaluaciju u području zaštite podataka, Krešimir Perović, ovlašten za obavljanje poslova načelnika Samostalnog sektora za Schengensku koordinaciju i projekte EU te Ivana Di Ceglie, ovlaštena za obavljanje poslova  voditeljica Službe za Schengensku koordinaciju.

Osim Ministarstva unutarnjih poslova evaluacija u području  zaštite podataka obuhvaća i Agenciju za zaštitu osobnih podataka te  Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Važno je napomenuti da su za provedbu evaluacija zajednički odgovorne Europska komisija i države članice. Evaluacijski tim sastavljen je od dva stručnjaka iz Europske komisije, četiri stručnjaka iz država članica i jednog promatrača ispred Europskog nadzornika za zaštitu podataka.

Republika Hrvatska pripreme za učinkovitu provedbu schengenske pravne stečevine temelji na strateškim dokumentima poput Strategije integriranog upravljanja granicom i pripadajućeg Akcijskog plana kao i  Schengenskog akcijskog plana, koji definiraju mjere i dinamiku aktivnosti za usvajanje cjelokupne schengenske pravne stečevine u području upravljanja granicom, viza, migracija i azila, policije i sigurnosti, Schengenskog informacijskog sustava, carinske suradnje, zaštite osobnih podataka i pravosudne suradnje u kaznenim stvarima.



Pisane vijesti