Djeca i istarski policajci: "Trkom protiv nasilja"

 Foto: PU istarska

Povodom obilježavanja Dana ružičastih majica (Pink Shirt Day), danas je oko 400 sudionika, policijskih službenica i službenika te učenika petih razreda pulskih osnovnih škola, trčalo centrom Pule u ružičastim majicama, noseći poruke protiv nasilja. Pobjednici utrke su svi koji su u njoj sudjelovali jer ovaj put nije bilo bitno tko će doći prvi, drugi ili treći, već je bila bitna poruka koja se prenijela - da se svi trebamo boriti protiv vršnjačkog nasilja!

Dan ružičastih majica u Hrvatskoj se obilježava treću godinu i to posljednje srijede u veljači. Ideja o obilježavanju tog dana pojavila se 2007. godine u Kanadi, u cilju povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja.
Naime, dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao je žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter.

U Hrvatskoj je  obilježavanje tog dana inicirao Centar za edukaciju i prevenciju nasilja iz Đakova, koji izrađuje i prigodne ružičaste majice u kojima je trčao dio sudionika utrke. Podršku borbi protiv vršnjačkog nasilja uskoro su dale i brojne poznate osobe, saborski zastupnici, odgojno-obrazovne institucije, policija i drugi subjekti u društvu.

Policijska uprava istarska i Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Pule ove su godine odlučili reći glasno NE vršnjačkom nasilju i obilježiti Dan ružičastih majica na prigodan način, organizacijom revijalne utrke pod nazivom ''Trkom protiv nasilja''. U utrci je sudjelovalo stotinjak policijskih službenica i službenika iz gotovo svih policijskih postaja u Istri te više od 300 učenika petih razreda osnovnih škola s pulskog područja. Većina sudionika utrke nosila je ružičaste majice u znak podrške borbi protiv vršnjačkog nasilja, a umjesto startnih brojeva na majicama su imali vlastite poruke protiv nasilja. Učenici pulskih škola izradili su ih u školi sa svojim profesorima, koji su im održali i prigodna predavanja o problematici vršnjačkog nasilja temeljem materijala kojeg su im dostavili policijski službenici. Osim poruka koje su učenici nosili na majicama, bilo je i poruka koje su bile dio scenografije na Trgu Portarata gdje se izvodio i prigodan glazbeni program.

Program je započeo glazbenim izvedbama učenika OŠ Kaštanjer i djece iz Studija glazbene kreativnosti ''Čarobna frula'', pod ravnateljstvom profesorice Tatiane Giorgi Crnogorčić, a potom su se prisutnima obratiti načelnik PU istarske Dragutin Cestar, koji je i sam sudjelovao u utrci te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović, koja je prisutne pozdravila u ime gradonačelnika Pule. ''Kao djelatnici policije vrlo često, gotovo svakodnevno, susrećemo se s događajima koji upućuju na razne oblike vršnjačkog nasilja. Imamo propise i protokole, koji jasno određuju kako u takvim situacijama trebamo postupati, komunicirati i surađivati s nadležnim službama i institucijama, kako bi se suprotstavili takvim pojavama i suzbijali nasilje. No, umjesto represivnog postupanja, draže mi je da surađujemo i zajednički provodimo promotivno-preventivne aktivnosti. Mislim da je jedan od najboljih načina borbe protiv nasilja prevencija, ukazivanje na problem, da se svako nasilje u samim začecima prepoznaje, da se zaustavi, odnosno da se spriječi, da se podiže društvena svijest o tom problemu'' rekao je okupljenima načelnik PU istarske.

Utrka, koju su pratile i policijske biciklističke ophodnje, startala je točno u podne, a nakon što je i posljednji natjecatelj ušao u cilj, djeca su nastavila s glazbenim i dramskim programom. Svakako je bitno naglasiti da je svoju podršku ovoj manifestaciji dalo i Hrvatsko društvo skladatelja, koje je omogućilo priopćavanje autorskih glazbenih djela javnosti, bez naplate autorske naknade.  

Osim što su uživali u prigodnom programu, svi sudionici utrke zasladili su se i toplim čajem i fritulama, za čije spremanje su zaslužni djelatnici pulskog Studentskog centra, koji su tako također dali svoju podršku borbi protiv vršnjačkog nasilja. Osim njih, svoju podršku manifestaciji dali su i Triatlon savez Istarske županije, Pula Sport d.o.o., ŠRC Uljanik Veruda, Pula Film Festival te svi građani koji su pljeskom podržali sudionike današnje utrke.

Cijelu fotogaleriju trke u Puli pogledajte na web stranici PU istarske.

Nasilje među mladima

Nasilje među mladima uključuje širok spektar neprihvatljivog ponašanja među djecom – od nazivanja pogrdnim imenima, prijetnji, ogovaranja, ignoriranja, omalovažavanja pa sve do fizičkih sukoba, nerijetko i uz primjenu oružja. Među mladima je osobito zabrinjavajuće nasilništvo ili tzv. bullying, a radi se o obliku agresivnog ponašanja, koje obično traje duže vrijeme te je opetovano usmjereno na istu osobu, od strane jednog ili više učenika (jači protiv slabijeg ili grupa protiv pojedinca).

U 2015. godini, na području PU istarske,  po problematici vršnjačkog nasilja evidentirano je ukupno 48 kaznenih djela, i to 18 kaznenih djela tjelesne ozljede,deset kaznenih djela prisile, devet kaznenih djela prijetnje, jedno kazneno djelo teške tjelesne ozljede i deset ostalih kaznenih djela, a evidentirana su i dva prekršaja narušavanja javnog reda i mira.

Što učiniti ako si žrtva ili svjedok nasilja:

  • Ako te netko zlostavlja, nemoj šutjeti i trpjeti!
  • Ostani smiren i ne pokazuj strah.
  • Makni se što prije od napadača ili izazivača.
  • Nikad na nasilje ne uzvraćaj nasiljem.
  • Ako se bojiš, pozovi prijatelje da budu blizu tebe.
  • Povjeri se odrasloj osobi – nisi ''tužibaba'' ako prijaviš nasilje.
  • Upamti: nisi kriv za to što ti se događa!
  • Ne daj da te nagovore da sudjeluješ u nasilju prema drugima ni kad se radi o ruganju.
  • Kad vidiš zlostavljanje, odmah reci odraslima u koje imaš povjerenja.
  • Ako vidiš da nekoga stalno gnjave, pokaži mu da si na njegovoj strani i sprijatelji se s njim.

Što učini ako je vaše dijete žrtva nasilja?

  • Ostanite smireni i strpljivi – ne reagirajte impulzivno!
  • Saslušajte svoje dijete i vjerujte mu.
  • Nemojte kritizirati dijete niti ga okrivljavati.
  • Ne potičite dijete na osvećivanje.
  • Pokažite djetetu da vam je stalo do njega i da želite uspješno riješite problem.
  • Ohrabrite dijete i naučite ga kako da se zauzme za sebe.
  • Pomozite djetetu da upozna nove prijatelje i da razvija svoje pozitivne osobine.
  • Ukoliko je potrebno, potražite pomoć stručnjaka.
  • Obavijestite o događaju odgovornu osobu u školi i tražite da vam kaže što će škola poduzeti.

Što učiniti da se u vašoj školi ne događa nasilje?

  • Na razini cijele škole podržavajte nultu toleranciju na nasilje.
  • Informirajte djecu i nastavnike o problematici nasilja među mladima.
  • Poduzmite sve što je potrebno kako bi se izgradili bolji odnosi i povezanost među djecom u školi.
  • Djeca uče po modelu, tako da im i sami pružite primjere prikladnog ponašanja.
  • Povećajte prisutnost odraslih na hodnicima, igralištu i drugim mjestima gdje se djeca okupljaju.
  • Reagirajte na svaki oblik nasilja!Odmah intervenirajte u slučaju nasilja, razgovarajte s djecom, ali i njihovim roditeljima kako se takvi događaji ne bi ponavljali.
  • Stvorite ''sigurno mjesto'' u školi na koje se mogu skloniti žrtve nasilja.
  • Surađujte s policijom, centrima za socijalnu skrb te stručnjacima i drugim osobama u lokalnoj zajednici.

 

Bez obzira o kavom se obliku nasilja radilo, kada ga vidimo, potrebno je reagirati  i zaustaviti ga jer našu pomoć treba, kako dijete koja trpi nasilje, tako i dijete koje koristi nasilje. O svim slučajevima nasilja, pogotovo kada je riječ o djeci, žurno obavijestite policiju na broj 192.



Pisane vijesti