Ministar Orepić: Odgovor na migrantsku krizu je u europskom zajedništvu

Foto: Savezno ministarstvo unutarnjih poslova Republike Austrije

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u srijedu, 24. veljače sudjelovao je na konferenciji „Managing Migration Together“ koja je održana u Saveznom ministarstvu unutarnjih poslova Republike Austrije u Beču. Na konferenciji su održana dva panela „Upravljanje granicom, borba protiv migrantskog krijumčarenja, politike povrata, ekstremista“ i „Borba protiv uzroka migracijske krize, izgradnja prostora za smještaj, suradnja s trećim zemljama, informacije u zemljama porijekla“.
Ministar Vlaho Orepić pozdravio je inicijativu koja vodi zajedničkom europskom rješenju.
- Moram naglasiti da u iščekivanju tog europskog rješenja, europskog zajedništva, mi u prostoru u regiji koja je neposredno na vratima ove krize, imamo zajedništvo koje funkcionira na način koji je već poznat. To zajedništvo treba unaprijediti i to zajedništvo definiralo je određene procedure koje daju konkretne odgovore na život koji se događa u tom prostoru. Govorim o makedonsko-grčkoj granici gdje su uspostavljene određene procedure i to predstavlja jednostavno vrata Europe – rekao je ministar.
Dodao je kako proces profilacije nužno treba što prije biti rezultat zajedništva.
- Zemlje koje su najbliže pogođene ovim izazovom već sudjeluju i surađuju na tom problemu. Sljedeće što pozdravljam na ovoj konferenciji je vrlo bitno i jasno razlučiti koji ljudi trebaju pomoć i prema tim ljudima se trebamo postaviti na konkretan i jasan način, a mislim da smo najbliži stavu da se radi o ljudima koji su neposredno ugroženi od ratne opasnosti. Jednostavno trebamo biti iskreni prema sebi i prema tim ljudima – rekao je.
- Vrlo je važno naglasiti također da ni jedna država nije birala svoju ulogu u kojoj se zatekla. Što se tiče Hrvatske, mi u najboljim okolnostima pružamo jedan dio putovanja i činimo da tim ljudima bude što lakše. Nikad ne zaboravimo da ovaj problem ima iskren i čisti humanitarni karakter i to nikad ne smijemo izgubiti iz vida kada rješavamo probleme koji su vezani uz migrantsku krizu. U Hrvatskoj smo u neposrednoj prošlosti imali slična iskustva i vrlo jasno znamo i prepoznajemo činjenicu da nažalost, uvijek u nevolji nađemo zajedništvo – izjavio je ministar Vlaho Orepić.
- Ponovit ću i dat ću težište na postignuću, a to su procesi koji se događaju na makedonsko-grčkoj granici koji su posljedica zajedništva i to sve šireg zajedništva. U tom kontekstu svi aspekti ove krize trebaju dobiti odgovor od europskog zajedništva – zaključio je ministar unutarnjih poslova.



Pisane vijesti