Ministar Orepić na sastanku Vijeća ministara u Bruxellesu

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić sudjelovao je danas u Bruxellesu na sastanku Vijeća ministara pravosuđa i unutarnjih poslova (Justice and home affairs - JHA). Prije Vijeća održan je radni doručak na kojem se raspravljalo o zapadnobalkanskoj migracijskoj ruti.

Zagreb, 25. veljače - Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić sudjelovao je danas u Bruxellesu na sastanku Vijeća ministara pravosuđa i unutarnjih poslova (Justice and home affairs - JHA). Prije Vijeća održan je radni doručak na kojem se raspravljalo o zapadnobalkanskoj migracijskoj ruti. Na doručku su sudjelovale države na ruti te Grčka, Njemačka, Bugarska, predstavnici Europske komisije i UNHCR-a. Glavna tema sastanka bila je potreba pronalaženja zajedničkog rješenja za migracijsku krizu vezano uz mjere koje se poduzimaju na grčko-makedonskoj granici. Ministar Orepić je naglasio kako se radi o taktičkim mjerama za kontrolu migracijskog vala koje su potrebne, jer u ovom trenutku ne postoje zajedničke mjere Europske unije. Republika Hrvatska podržava donošenje i provođenje zajedničkih mjera čim one budu usuglašene.

Na Vijeću ministara pravosuđa i unutarnjih poslova također se govorilo o aktualnim sigurnosnim izazovima migrantskog vala. Ministri su raspravljali o Prijedlogu regulative za jačanje povjerenja kroz relevantne baze podataka na vanjskim granicama te prijedlogu Uredbe za uspostavu EU obalne straže čija donošenja Republika Hrvatska podržava.
Odgovarajući na pitanje novinara što je dogovoreno na sastanku Vijeća, ministar Vlaho Orepić je odgovorio kako je i jučerašnji sastanak u Beču i današnji u Bruxellesu na tragu da se definira zajednička odgovornost svih članica te da se ide prema konkretnijem rješenju.
Također je rekao kako je Grčka u više navrata naglasila potrebu za zajedničkim rješenjem i da će se ići u tom smjeru.
- Republika Hrvatska podržava zajedničko rješenje. Mi u našem prostoru funkcioniramo na najbolji mogući način – rekao je i dodao kako nastojimo uskladiti sve i sa schengenskim kodom.
Na pitanje novinara hoće li se smanjivati prebacivanja ljudi, ministar unutarnjih poslova je rekao:
- Mi sad radimo temeljem profilacije koja se definira na makedonsko-grčkoj granici. Međutim, sad su se dogodila neka nova ograničenja i ta ograničenja se upravo na ovim sastancima definiraju u smislu zajedničkog rješenja.
Odgovarajući na upit o mogućnosti novih migrantskih ruta, rekao je kako u ovom trenutku nema bojazni o otvaranju novih ruta.



Pisane vijesti