Prvi sastanak ministra Orepića sa sindikatima

U Ministarstvu unutarnjih poslova, u četvrtak 17. ožujka, održan je sastanak ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića i reprezentativnih sindikata policijskih i državnih službenika.

Foto: MUP

U Ministarstvu unutarnjih poslova, u četvrtak 17. ožujka, održan je sastanak ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića i reprezentativnih sindikata policijskih i državnih službenika.

Sastanku su prisustvovali glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, pomoćnici ministra Lidija Pelivan Stipetić, Stjepan Lončarica, Joško Dorić te predsjednici i glavni tajnici Sindikata policije Hrvatske, Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske.

Ministar Vlaho Orepić je rekao kako ovaj sastanak smatra početkom reorganizacije sustava te istaknuo važnost čovjeka, odnosno službenika u njemu. Dodao je kako u sustavu državne uprave postoji nesrazmjer u plaćama i pravima.

Ministar je istaknuo potrebu da se definira što je to policajac, što on podrazumijeva i što se od njega očekuje.

- Cilj je operativna, diskretna i funkcionalna organizacija koja će biti na ponos svih – rekao je ministar unutarnjih poslova.

Na sastanku se govorilo i o skorašnjem povećanju plaća određenog broja policijskih službenika.

Predstavnici sindikata iznijeli su probleme na koje im ukazuju članovi te istaknuli kako se protive smanjenju prava, napominjući kako su se već ranije odrekli božićnica i pristali na smanjenje plaće od šest posto.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić istaknuo je da policijski službenik koji nije u stanju sam sebe zaštiti, ne može zaštititi ni građane.   

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar je rekao kako su službenici sa srednjom stručnom spremom potplaćeni, kako policijski tako i državni te istaknuo potrebu za jasnim kriterijima. 

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH Boris Pleša rekao je da se nada dobroj suradnji i rješavanju postojećih problema.

Na kraju ovog prvog sastanka ministra i sindikata zaključeno je kako će suradnjom na reorganizaciji MUP-a postići bolji sustav i zaštita službenika.



Pisane vijesti