MUP na Zagreb Auto Show-u 2016

Foto: MUP

 

Osam godina nakon posljednjeg održavanja, Zagreb Auto Show je 5. travnja, pod sloganom „Strast. Dinamika. Izazov … onaj pravi“, na Zagrebačkom velesajmu ponovno otvorio svoja vrata posjetiteljima.

Svečano ga je otvorio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Na ovogodišnjem salonu automobila, gospodarskih vozila, motocikala i prateće industrije sudjeluje i Ministarstvo unutarnjih poslova i tom prigodom predstavlja mnogobrojne edukativne i interaktivne sadržaje.

Posjetitelji u paviljonu 7a imaju priliku pogledati izložbu Muzeja policije koji izlaže policijske rekvizite i raznu opremu: kape prometne policije, opremu pripadnika školske jedinice, pločice STOP, alkotestove, raznovrsne registarske pločice, modele službenih auta i motocikala, prometne priručnike te zakone.

Na izložbenom prostoru postavljena su i dva simulatora: simulator vožnje motocikla, pomoću kojega se posjetitelji na zanimljiv način mogu upoznati s raznim opasnostima vožnje motocikla, te simulator pojasa koji interaktivno dočarava zaštitu osobe u vozilu u opasnim okolnostima.

Posjetitelji mogu razgledati razne tipove uređaja za nadzor brzine kretanja vozila koje prometna policija koristi u svome radu (osobni automobil presretač u koji je ugrađen uređaj za nadzor brzine kretanja tipa „TraffiVision“, stacionarne i laserske radare). Time mogu dobiti željene informacije o principu njihova rada, upoznati se sa zakonskim odredbama vezanim za nepoštivanje ograničenja brzine kretanja te postaviti pitanja vezana uz taktiku rada prometne policije.

Instaliran je i terminal putem kojeg se  posjetiteljima sajma omogućuje uvid u prekršajnu evidenciju koja se vodi u centralnom sustavu Ministarstva unutarnjih poslova.

Provjera prekršajne evidencije omogućena je samo posjetiteljima koji posjeduju vozačku dozvolu ili osobnu iskaznicu, a mogu provjeriti i stanje negativnih bodova, informirati se o prekršajima odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama te se upoznati s postupcima procesuiranja kod pojedinih prekršaja.

Tijekom vikenda, djeca će moći iskušati svoje znanje i sposobnosti kroz zabavne i raznovrsne testove i poligone.

U cilju dodatnog skretanja pozornosti javnosti, Fakultet prometnih znanosti će 8. travnja u 11 sati organizirati okrugli stol „Uloga znanosti u razvoju i sigurnosti cestovnog prometa“.

Izložbeni prostor uključuje prometne statistike, odnosno brojeve sudionika prometnih nesreća koji su bili pod utjecajem alkohola, lijekova ili droga, te informacije o njihovom utjecaju na organizam vozača, kao i savjete sudionicima u prometu.

Zainteresirani posjetitelji mogu se podvrgnuti ispitivanju prisutnosti alkohola i droga u organizmu pomoću uređaja koje prometna policija koristi u svom svakodnevnom radu. U tu svrhu, izložbeni prostor opremljen je uređajima za mjerenje prisutnosti alkohola u organizmu, alkometrima «Dräger» te uređajem za detekciju prisutnosti određenih vrsta droga u organizmu a znatiželjni posjetitelji mogu pristati i na izazov da “prevare alkotest”.

Osim zanimljivog programa u sklopu MUP-ovog izložbenog prostora, posjetitelji na ovogodišnjem Auto Show-u mogu pogledati 81 brand automobila, motocikala i gospodarskih vozila; 29 automobilskih marki, 35 marki motocikala i 17 marki gospodarskih vozila. Po prvi put, na Salonu automobila predstavljaju se i dva hrvatska proizvođača električnih vozila i skutera. Među izlagačima su i tržišni lideri rezervnih dijelova i servisne opreme te domaća i strana naftna industrija.

Radno vrijeme Salona bit će produljeno u petak do 23 sata, a u večernjem terminu održat će se humanitarni koncert na otvorenom prostoru. Prihod od prodanih ulaznica darovat će se Klinici za ginekologiju, KBC Sveti Duh za kupnju sonde za ultrazvučni aparat te CTG uređaj.

Zagreb Auto Show 2016. održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović,  a bit će otvoren do 10 travnja.



Pisane vijesti