Obilježen Međunarodni dan Roma

Foto: PU međimurska

Povodom Međunarodnog dana Roma, danas 8. travnja u Osnovnoj školi "Dr. Ivan Novak" Macinec u organizaciji Ravnateljstva policije, Službe prevencije i Policijske uprave međimurske održana je 6. komponenta nacionalnog preventivnog projekta „Imam izbor“. Preventivne aktivnosti ovog projekta usmjerene su na podizanje svijesti u lokalnoj zajednici o važnosti sprečavanja i smanjivanja kažnjivih radnji, važnosti izgradnje kulture i dijaloga, tolerancije i nediskriminacije.

U uvodnom dijelu učenicima 5-tih razreda voditelji programa Marija Goatti Matijević i Mario Salopek,  predstavili su aktivnosti iz komponente „Poštujte naše znakove“. „Mak teatar“ iz Zagreba kroz edukativnu kazališnu predstavu "Prvi koraci u prometu" upoznao je zainteresirano gledateljstvo kako se samostalno u svojstvu pješaka mogu sigurno kretati prometnicama. Mađioničarski trikovi koji se protežu kroz čitavu predstavu zaintrigirali su 70-tak učenika, a originalnim i neobičnim pristupom olakšali su im usvajanje znanja o ponašanju u prometu.

Nakon kazališne predstave učenicima viših razreda (od 5. do 8. razreda) predstavljen je Mobilni preventivni centar policije, specijalizirano kombi vozilo koje je opremljeno raznom tehničkom opremom i promidžbenim materijalima, namijenjeno  prvenstveno za prezentaciju raznih preventivnih aktivnosti međimurske policije. Ovaj centar policijskim službenicima omogućuje blizak odnos s građanima i lakšu dostupnost svim dijelovima Međimurske županije - „Prevencija spaja!“. Prilikom razgledavanja na licima učenika razvukli su se široki osmjesi, što je jasan znak da im se mobilni centar „sviđa“.