Predstavljen program "Colijade 2016."

Foto: PU međimurska

Ispred organizacijskog odbora Dana maturanata u Međimurskoj županiji, na redovnoj konferenciji za medije PU međimurske, u ime ovogodišnjeg organizatora Gospodarske škole Čakovec, prof. Sanja Borko i policijski službenik za preventivu Mladen Zadravec, ispred Službe policije predstavili su program aktivnosti koje će se odvijati uoči i tijekom tradicionalne preventivno-zabavno-edukativne akcije „Coolijada 2016.“. Glavni nositelj aktivnosti su Međimurska županija, gradovi Čakovec, Prelog i Mursko Središće te Policijska uprava međimurska. Ovaj se oblik suradnje provodi već trinaestu godinu zaredom i polučio je vrlo dobre rezultate te je prihvaćen od cjelokupne javnosti.

Akcija započinje objavom prijavnica za izbor Naj-maturanta i Naj-maturantice srednjih škola Županije međimurske. Slike Naj-maturanata i glasački listići objavit će se 29. travnja, 6. i 13. svibnja  u  „Međimurskim novinama“, odnosno 25. travnja, 2. i 9. svibnja u listu  „Međimurje“.  Također će se na  televizijskom kanalu „Srce TV“ i internetskom portalu „eMedjimurje“ objaviti slike predloženih maturanata, kao i SMS broj za glasovanje. U svim srednjim školama bit će postavljene glasačke kutije u koje će se moći ubacivati glasački kuponi. Glasovanje završava u ponedjeljak, 16. svibnja.

Proslava Dana maturanata traje od 12. do 17. svibnja, a završava mimohodom maturanata ulicama grada Čakovca u utorak, 17. svibnja s početkom u 14 sati (formiranje kolone maturanata kod Gospodarske škole Čakovec). Završna svečanost održat će se na prostoru kod SRC-a „Mladost“ (u slučaju lošeg vremena u sportskoj dvorani GOC-a) koncertom školskih bendova.

Kao i prethodnih godina Naj-maturant i Naj-maturantica bit će nagrađeni vrijednim nagradama - tablet računalima, a njihovi razredi ulaznicama za čakovečke bazene.  Osim spomenutog birat će se i Naj-razred, kojem će pripasti cjelodnevni  izlet u Toplice Sveti Martin. Kriteriji za izbor Naj-razreda bit će uzorno ponašanje pojedinaca i kolektiva (razreda) za vrijeme trajanja akcije, kao i izgled te kreativnost kod izrade maturantskih odora.

Prošle godine povodom Dana maturanata, Policijska uprava međimurska u pet slučaja evidentirala je počinjenje prekršaja protiv javnog reda i mira. Od spomenutog broja, jedan prekršaj počinili su maturanti. Radilo se o prekršaju vrijeđanja policijskih službenika, opisanog u članku 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (2014. godine - od šest prekršaja, pet su počinili maturanti).

Što se tiče kaznenih djela počinjenih na štetu maturanata, evidentirana su dva kaznena djela krađe (ukradene torbice, ruksaci, mobiteli i novčanici) i jedno kazneno djelo utaje mobitela.  S obzirom na prethodne godine bilježi se konstantni trend opadanja kaznenih djela krađa počinjenih na štetu maturanata. Usprkos pozitivnim pokazateljima, pozivamo sve maturante na odgovornije  ponašanje i vođenje brige o svojim stvarima. Neodgovornim ponašanjem prema vlastitoj imovini daje se prilika počiniteljima za lakše izvršenje ovakvih i sličnih kaznenih djela.

Povodom ove akcije policijski službenici obići će sve završne razrede srednjih škola i održati edukativna predavanja usmjerena na prevenciju rizičnih ponašanja mladih.

Oštrica policijskog postupanja bit će usmjerena na nedozvoljenu konzumaciju i dostupnost alkohola, kao glavnog uzroka problematičnog ponašanja mladih. U tom smislu najavljujemo aktivnosti kojima će se kontrolirati prekršaji pijenja alkohola na javnom mjestu, zabrane usluživanja alkoholnih pića u ugostiteljskim objektima maloljetnim osobama, kao i dr. zakonske propise.

Jedan vid kontrole ostvarivat će se kroz tzv. “građanske ophodnje“. Radi se o mješovitim ophodnjama policijskih službenika i roditelja maturanata, koji će zajedno obilaziti sve lokacije okupljanja učenika završnih razreda srednjih škola. Roditelji će tako moći direktno i aktivno kontrolirati ponašanje svoje djece.

Najviše prekršaja pijenja alkohola na javnim površinama ostvaruje se na otvorenim prostorima, parkovima, trgovima, ulicama. Ovom prilikom skrećemo pozornost na poštivanje Odluke o uređenju i održavanju naselja kojom se zabranjuje konzumiranje alkohola na javnim površinama. Tijekom 2015. godine na području grada Čakovca policijski službenici i komunalni redari evidentirali su 262 (2014. - 340) kršenja spomenute Odluke.

Kako bi obilježavanje Dana maturanata prošlo sa što manje štetnih posljedica, apeliramo na sve sudionike da svojim ponašanjem i postupcima ne ugrožavaju vlastitu sigurnost, kao i sigurnost ostalih građana i imovine, te da prekomjerno ne konzumiraju alkoholna pića.

Djelatnike ugostiteljskih objekata i trgovina pozivamo da se pridržavaju zakonskih odredbi koje reguliraju njihov rad, a roditelje da iskoriste svoje pravo, odnosno dužnost i posvete dovoljno nadzora i brige svojoj djeci. Ujedno, da ih potaknu i usmjere na pozitivne stavove te primjereno ponašanje.

Također, napominjemo kako će iz sigurnosnih razloga, tijekom završne svečanosti maturanata, 17. svibnja od 14 sati do 24 sata za sav promet (osim dostave) biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, od raskrižja s Vukovarskom ulicom do trgovačkog centra „KTC-a“.